• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Poznati cirkus žive životinje zamenio hologramima: Uz pomoć 11 kamera stvaraju magiju

Vreme čitanja: oko 2 min.

Kamere raspoređene na plafonu oko ringa stvaraju slike visoke rezolucije koje se projektuju na finu mrežu koja okružuje ring

  • 0
Cirkus Foto: Shutterstock

Miris piljevine i kokica ispunjavaju vazduh, a klovnovi, akrobate i mađioničari su na svojim mestima. I dok gledaoci zauzimaju svoja mesta pod velikim krovom, prisutni su svi klasični elementi cirkusa - osim jednog - žive životinje zamenjene su hologrami.

Nemački cirkus Roncali prestao je da koristi lavove i slonove u predstavama još 1991. godine. Pre pet godina otišao je još dalje i potpuno uklonio žive životinje iz svog programa.

- Prave životinje u ringu, to nam više nije u redu - rekao je šef cirkusa Patrik Filadelfija (49) za AFP.

Poslednjih godina cirkusi su sve više ograničeni prostorom.

- Ako se smestite usred pijace u centru grada, nema mesta za ograde koje bi sprečile životinje da pobegnu - rekao je Filadelfija.

Nomadski karakter cirkuskog života takođe je naporan životinjama poput konja, koje je trebalo ukrcati u kamione i potom ih prevesti u sledeći grad.

- Cirkusu koji štiti životinje to više nije imalo smisla - kaže Filadelfija.

Razmišljajući kako da sačuva čaroliju životinja, pogotovo za decu, cirkus se dosetio holograma.

- Ako na holografski ekran možete projektovati nekoga ko više nije živ, zašto to ne biste mogli učiniti s konjem, slonom? - rekao je on.

Parni voz koji kruži ringom započinje predstavu uz zvuk pesme "Sunday Morning" Velvet Аndergrаunda, pre nego što se pojavi jarko zeleni papagaj. Iza nje stižu slonica i njeno mladunče, pa krdo konja u galopu. Dizajniranje vizuelne iluzije bio je tehnički izazov budući da u cirkusu publika sedi u krugu, suprotno od pozorišta gde su svi ispred bine.

Pomoću 11 kamera raspoređenih na plafonu oko ringa, slike visoke rezolucije projektuju se na finu mrežu koja okružuje ring. Mreža postaje gotovo nevidljiva kad se svetla ugase, ali slike iskaču.

Premda žive životinje izazivaju uzbuđenje i nova tehnologija omogućuje Roncaliju da čini neočekivane stvari.

Izostanak životinja postao je privlačan sam po sebi.

- Nikad pre nisam čula za cirkus Roncali. A onda sam saznala da nemaju životinje. To mi je bilo posebno važno - rekla je 29-godišnja studentkinja Sofi Šult.

Prethodne posete cirkusu na nju su ostavljale loš utisak.

- Uvijek sam vidjela uske kaveze u kojima su ih držali. To je okrutno - rekla je tokom pauze u predstavi.

(Telegraf Biznis)

Video: Kućna maca isprepadala tigra: Ovako izgleda kada domaća mačka uteruje strah u kosti divljoj zveri

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>