• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Kafu plaćate skupo, a njeni proizvođači žive na ivici bede: Novi zakon EU je dodatni udarac

Vreme čitanja: oko 2 min.

U proteklih 20 godina iskrčeno je oko 130.000 hektara šume, da bi se podigle plantaže kafe

  • 0
espreso, kafa Foto: Shutterstock

Procena je da se kafa uzgaja u sedamdesetak zemalja širom sveta, od strane čak 12,5 miliona poljoprivrednika.

Glavni proizvođači su Brazil, Vijetnam, Kolumbija, Indonezija i Honduras, koji čine 85 posto globalne proizvodnje.

Ali, bez obzira što se mahom nalaze van Evrope, većina pržionica kafe neće biti spremna za novi zakon EU, koji ograničava uvoz robe povezane s krčenjem šuma.

U takvoj situaciji, jasno je da će ponajviše stradati mali poljoprivrednici.

Počev od 2025. godine, uvoznici robe poput kafe, kakaoa, govedine, soje, gume i palminog ulja, moraće, po novom zakonu EU, da dostavljaju izveštaj kojim dokazuju da uvezeni proizvodi nisu doprineli uništavanju šuma.

U suprotnom, prete im paprene kazne.

Prema Barometru za kafu, koji sastavlja grupa nevladinih organizacija, nespremnost pržionica za taj zakon mogla bi da ih podstakne da kafu nabavljaju iz razvijenijih zemalja, poput Brazila.

Tamo se, naime, na većem nivou poštuju ova pravila o krčenju šuma.

italija, kafa Foto: Shutterstock

Dakle, novi zakon EU pretpostavlja da bi milioni siromašnih, uglavnom malih poljoprivrednika, ostali bez ključnog izvora prihoda - upozoravaju autori izveštaja.

Stoga pozivaju EU i kompanije da spreče takav ishod, budući da bi očajni uzgajivači mogli biti prisiljeni da čak pojačaju krčenje, kako bi povećali proizvodnju i spojili kraj s krajem.

Kako to izgleda sada?

Već smo naveli 5 država koje su lideri u proizvodnji kafe, dok preostalih 15 posto proizvodi 9,6 miliona poljoprivrednika u zemljama poput Etiopije, Ugande, Tanzanije, Kenije, Perua, Gvatemale, Nikaragve, El Salvadora, Kostarike i Meksika.

Po onome kako sada stvari stoje, te države imaju "neadekvatnu infrastrukturu i nizak nivo pravilnog upravljanja (neispravnom) robom", navodi se u izveštaju.

- Ulaganje u poljoprivredne zajednice u osetljivim krajevima možda deluje rizično, ali je ključno za rešavanje osnovnih uzroka globalne deforestacije - rekao je Nils Hak iz "Conservation International".

Zakon EU o krčenju šuma je neprijatno iznenadio brojne zemlje proizvođače, čija je namera sada da kafu prodaju regijama čiji ekološki propisi nisu tako strogi.

Zakonom EU o krčenju šuma, koje je uzrok oko 10 posto globalnih emisija staklene bašte, ideja je da se taj problem ublaži, ali autori izveštaja upozoravaju da će Unija postići suprotan efekat.

Indonezija je već optužila EU za "regulatorni imperijalizam", a Malezija je utvrdila da Brisel tim zakonom "namerno" povećava troškove i postavlja prepreke njenom sektoru palminog ulja, ključnom izvoru izvoznih prihoda.

U proteklih 20 godina iskrčeno je oko 130.000 hektara šume, da bi se podigle plantaže kafe. Ipak, većina poljoprivrednka i dalje živi na granici siromaštva ili ispod nje, pokazao je Barometar za kafu.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>