• 3

Vreme čitanja: oko 2 min.

Otkriven tajni "recept": Dele milione dolara za lekare, niko ne zna šta ide u bolnice

Vreme čitanja: oko 2 min.

Farmaceutske kompanije plaćaju lekarima, na primer, naknade za konferencije, troškove smeštaja...

  • 3
Apoteka lekovi Foto: Shutterstock

Farmaceutska industrija plaća milione svake godine da privuče lekare na konferencije ili da sponzoriše bolnice i druge zdravstvene ustanove. Novartis se u tome izdvaja – sa 31 milion franaka.

Prošle godine, 65 farmaceutskih kompanija isplatilo je ukupno 221 milion franaka lekarima, bolnicama, specijalističkim društvima, organizacijama pacijenata i drugim institucijama u zdravstvenoj industriji, pokazali su rezultati istraživačke mreže.

Kako se pokazuje, farmaceutska industrija svake godine naplaćuje više za pristup medicinskim radnicima i bolnicama. U 2015. godini (kada je uvedena samoregulacija farmaceutske industrije) sve kompanije su platile ukupno 141 milion franaka, ovaj iznos je sada povećan na 221 milion. Tokom poslednjih osam godina, ove donacije lekarima i bolnicama dostigle su astronomskih 1,4 milijarde franaka.

Farmaceutske kompanije plaćaju lekarima, na primer, naknade za konferencije, troškove smeštaja, konsultacije ili sponzorišu treninge koje organizuju medicinske mreže, bolnice i krugovi kvaliteta. Pored toga, farmaceutske kompanije plaćaju bolnicama za kliničke istraživačke projekte. Od 2015. godine farmaceutske kompanije objavljuju ove brojke zbog interne regulative o transparentnosti industrije (Kodeks o farmaceutskoj saradnji).

Farmaceutske kompanije su 2022. prebacile oko 7,5 miliona franaka direktno lekarima – milion više nego prethodne godine. Specijalista za osteoporozu koji živi na Ženevskom jezeru dobio je najveći iznos.

Broj lekara koji imaju naknade za konferencije, troškove i konsultacije koje plaćaju farmaceutske kompanije porastao je sa 3.289 na 3.698 ljudi prošle godine nakon pada prethodnih godina. U 2015. godini i dalje je bilo 4.131 lekara kojima je farmaceutska industrija platila honorare i troškove konferencije ili su čak bili na platnom spisku (konsultantski zadaci, honorari govornika).

Kakav je sastav 221 miliona franaka koji su prošle godine prešli iz farmaceutskih proizvoda u zdravstveni sistem? Kompanije su direktno lekarima platile 7,5 miliona franaka, oko milion više nego prethodne godine (plus 15 odsto).

Sponzorski novac koji teče od farmaceutskih kompanija u bolnice, mreže lekara, organizacije pacijenata, specijalistička društva i druge zdravstvene ustanove iznosio je 124 miliona (prethodna godina: 106 miliona švajcarskih franaka, plus 17 odsto).

Pod pojmom „istraživanje i razvoj“, farmaceutske kompanije finansiraju bolnice sa 89,7 miliona franaka (prethodna godina: 82,4 miliona franaka, plus 9 procenata) za projekte kliničkog istraživanja.

Nije poznato koje bolnice imaju koristi; ovaj nedostatak transparentnosti opravdava se tajnošću istraživanja. To znači da se i dalje ćuti o većini novca koji se sliva u bolnice.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Dragan

    14. septembar 2023 | 13:46

    A vi to tek sad daznali ili ste možda ćutali 30 godina...... narod to zna odavno.....kao što zna da se doktorima daju a pare ali nasamo i nema dokaza......a država se pravi luda kao nema dokaza jer niko nije prijavio......a ko sme da prijavi pa da ga doktori više ne leče?.......smešno. A vi naravno ni ovo ne znate jer ne živite u Srbiji......da nije žalosno bilo bi smešno.

  • Neko iz mase

    14. septembar 2023 | 13:41

    Šta je tu čudno? Svako od nas je bar nekada dobio “neki” lek, koji pojedini dr favorizuju…e za to se isplaćuju bonusi. Imate recimo pacijente sa terapijom za pritisak(hipertenziju) i dr forsiraju jednog istog proizvođača i dobijaju po svakom receptu bonus…prosto i jednostavno.

  • panic

    14. septembar 2023 | 13:45

    sve mafija u dilu zato i ne cidi me kad nastradaju onako slučajno

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>