• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Pozadina pobune: Radnici ustali posle ismevanja auto-giganata, šefica GM "frustrirana" zbog štrajka

Vreme čitanja: oko 1 min.

„Ako tražite više od onoga što je napravila kompanija, mislim da to nije dobra pozicija“, rekao je Bara

  • 0
Guverner Njujorka Endrju Kuomo (Andrew Cuomo) Foto: Tanjug/AP

Generalna direktorka Dženeral motorsa Meri Bara rekla je da je „frustrirana“ štrajkom radnika u automobilskoj industriji i rekla da njena kompanija ima „veoma ubedljivu ponudu“ za sindikat.

„Mislim da imamo ponudu koja će odgovarati našim ljudima“, rekla je Bara Vanesi Jurkevič sa CNN-a, i istakla da ponuda uključuje povećanje plata do 21%, sigurnost posla i zdravstvenu zaštitu. „Naš tim je spreman da bude za stolom... i potrebno nam je vođstvo UAV da se vratimo za sto kako bismo mogli da rešimo ove probleme i vratimo ljude na posao.”

Međutim, Bara je odbacila optužbe sindikata da radnici traže pravedno povećanje plata, ukazujući na podelu dobiti za zaposlene koja je dostigla rekordne nivoe u poslednjih nekoliko godina. Ona je takođe rekla da zahtevi sindikata treba da budu „realni“ i da ne smeju da iznose više od 100 milijardi dolara, što je više nego dvostruko od tržišne kapitalizacije GM-a.

„Ako tražite više od onoga što je napravila kompanija, mislim da to nije dobra pozicija“, rekao je Bara.

U petak rano ujutru, Sindikat Ujedinjenih radnika automobila stupio je u štrajk protiv Dženeral motorsa, Forda i Stelantisa, prvi put u svojoj istoriji  je udario na sva tri američka sindikalna proizvođača automobila u isto vreme.

Radnici su izašli iz tri fabrike – po jednu iz tri proizvođača automobila – u Misuriju, Mičigenu i Ohaju. Dočekani uz klicanje članova sindikata koji su mahali natpisima.

Procenjuje se da je ovo najveći štrajk aktivnih radnika u zemlji u poslednjih 25 godina.

Štrajk je usledio nakon što su se proizvođači automobila podsmevali ambicioznim zahtevima sindikata za povećanje plata, beneficija i zaštite na radu za njegove članove. S obzirom da su sva tri proizvođača automobila prijavila rekordne profite, sindikat je pokušavao da povrati mnoge beneficije kojih su bili primorani da se odreknu pre više od decenije kada su kompanije bile bez novca i na ivici bankrota.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>