• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Grčka u borbi sa posledicama oluje koja je odnela i 17 života: "Mi smo u nekoj vrsti rata"

Vreme čitanja: oko 2 min.

Premijer Micotakis istakao da će doći do povećanja turističke boravišne takse

  • 0
Kirjakos Micotakis Foto: Tanjug/AP

Grčki premijer Kirjakos Micotakis predstavio je strukturne i finansijske mere koje će vlada preduzeti radi jačanja privrednog rasta i pomoći ljudima pogođenim prirodnim nepogodama.

Kirjakos Micotakis je u godišnjem govoru, održanom u Solunu, nakon nezapamćene oluje "Danijel" u kojoj je 17 ljudi poginulo, kao i prethodnih velikih požara, istakao da je već ustanovljen poseban fond za prirodne katastrofe u kojem će od 2024. godine iznos biti udvostručen, na 600 miliona evra.

Dodatnih 300 miliona evra biće obezbeđeno od povećanja turističke dnevne boravišne takse sa jednog na šest evra, posebno u luksuznim hotelima, rekao je grčki premijer, kako prenosi ERT, navodi Tanjug.

On je ocenio da se Grčka, pogođena najozbiljnijim požarima i poplavama u svojoj istoriji tokom leta, te da se suočava sa ratom u mirnodopskim uslovima zbog klimatskih promena.

"Mi smo u nekoj vrsti rata u mirnodopskim uslovima", rekao je šef grčke vlade najavljujući jačanje uloge vojske u borbi protiv posledica prirodnih katastrofa.

Turizam je pokretač grčke ekonomije, koja je prevazišla dužničku krizu 2018. godine.

Micotakis je ponovo izabran za premijera u junu, a godišnji govor o ekonomskoj politici odložio je za sedam dana zbog problema usled oluje "Danijel", najjače od 1930. godine, kada je počelo zvanično praćenje.

"Ono što smo izgubili kao država i građani obnovićemo zajedno bolje i bez grešaka prošlosti, evropskim resursima koji će pogođenim područjima doneti oživljavanje društva i privrede", rekao je Micotakis napominjući da je "grčka privreda dovoljno snažna da to podnese".

On je predstavio reforme kojima se namerava poboljšati koordinacija ministarstava, sprečiti izbegavanje plaćanja poreza, ojačati zdravstveni sektor i pružiti podrška porodicama, mladima, kao i omogućiti pristupačne uslove stanovanja.

Micotakis je ponovio da će biti povećane plate u javnom sektoru i da će minimalna mesečna zarada, koja sada iznosi 780 evra, biti uvećana od aprila sledeće godine.

Nakon razornih požara u julu, a potom i krajem avgusta koji su poharali više od 150.000 hektara, Grčku su prošle sedmice pogodile poplave koje su, prema policijskim izvorima, ostavile 17 mrtvih u središtu zemlje, u Tesaliji, poljoprivrednoj regiji od velike važnosti.

Micotakis se suočava s oštrim kritikama opozicije i dela stanovništva koje je pogođeno vremenskih katastrofama zbog sporosti pružanja pomoći i nedostatka koordinacije između vojske i službi civilne zaštite.

Levičarska opoziciona Siriza posebno je kritikovala nedostatak rada na prevenciji poplava u Tesaliji, već pogođenoj vremenskim nepogodama 2020. godine.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>