• 3

Vreme čitanja: oko 2 min.

Kočović: Veštačka inteligencija je konkurencija ljudskoj radnoj snazi

Vreme čitanja: oko 2 min.

Petar Kočović kaže da je danas najznačajnije pitanje na koji će se način regulisati primena veštačke inteligencije u svetu, a tim problemom se uveliko bave timovi stručnjaka u Evropi i u SAD

  • 3
Roboti veštačka inteligencija čovečanstvo Foto: Shutterstock.com

Profesor informacionih tehnologija Petar Kočović ukazao je da ljudska inteligencija danas više nema isti značaj i vrednost kao do nedavno i da će pojava i sve šira primena veštačke inteligencije dovesti do postupnog odustajanja od ljudske radne snage i brojnih otpuštanja.

- Kao što su velike svetske kompanije poput Majkrosofta, Gugla, Tvitera i drugih do sada otpustile hiljade IT stručnjaka isto se događa i u Srbiji, ali o tome se ne priča mnogo - rekao je Kočović za Tanjug.

Veštačka inteligenicja nije novi fenomen jer se prema rečima profesora Kočovića, istraživanjima u domenu veštačke inteligencije bavila grupa naučnika još 1950-tih godina prošlog veka.

On kaže da je danas najznačajnije pitanje na koji će se način regulisati primena VI u svetu, a tim problemom se uveliko bave timovi stručnjaka u Evropi i u SAD.

- Već su napravljeni algoritmi koji su u stanju da izjednače ljudsku i veštačku inteligenciju. Svi budući zakoni u SAD i direktive u EU moraće konstantno da se menjaju jer se za sada još uvek ne zna tačno o čemu se radi i kojim putevima nas veštačka inteligencija može odvesti", ukazao je profesor Kočović.

Govoreći o opasnostima primene veštačke inteligencije Kočović je podsetio da se u ukrajinsko-ruski sukob polako uvode roboti, a očigledan primer za to je korišćenje dronova.

On je ukazao da je američki stejt department platio kompanijama Robot Dajnamiks i Majkrosoft da rade na projektu robota ratnika, a kada se taj projekat realizuje pojedinačna cena najnaprednijeg robota biće oko 100.000 dolara, za veće količine cena će biti znatno manja i do 40.000 dolara, a postepeno će padati i do granice od 20.000 dolara.

- Ako pretpostavimo da je veliki broj robota ratnika aktivan u nekoj zoni sukoba, možemo samo da zamislimo kakvu će štetu i haos to da izazove. Oni se neće samo međusobno uništavati, već će uništavati i zemljište i sve što im se nađe na putu. Zbog toga je važno da se što pre donese regulativa u ovu sferu iako i dalje ostaje pitanje ko će da se pridržava tih budućih propisa i kako će biti kažnjeni oni koji ih se ne budu pridržavali", predočio je profesor Kočović.

(Telegraf.rs)

Video: Kaufman: Nema nade za film ako veštačka inteligencija bude pisala scenarije

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • nikolas

    20. septembar 2023 | 08:28

    LJUDE CE UBIJATI MASOVNO A ROBOTI CE RADITI ZA ELITU!!! PLAN SATANISTA SE VEC OSTVARUJE!!!

  • Rv

    20. septembar 2023 | 10:36

    Mili boze sta se sve radi,

  • konan

    21. septembar 2023 | 12:26

    I treba da zamene neka radna mesta kao sto su i do sada roboti menjali neka mesta, sta je problem? Kakve to ima veze sa satanizmom?Naprimer svi su kukali pre 3godine za 5G a sada nose te iste telefone. Daj bre vise...

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>