• 1

Vreme čitanja: oko 1 min.

Apel francuskih supermarketa: Od proizvođača traže smanjenje cena, i vlada je reagovala

Vreme čitanja: oko 1 min.

Maloprodajni lanci su, naime, kritikovali proizvođače robe široke potrošnje zbog, kako kažu, neopravdanog povećanja cena

  • 1
šoping, kupovina, supermarket Foto: Shutterstock

Supermarketi u Francuskoj bi mogli biti u redovnim pregovorima sa proizvođačima robe široke potrošnje, jer žele da oni smanje cene proizvoda za dva do pet odsto.

O tome je u sredu, 20. septembra, javnost obavestio šef lanca supermarketa "Les Mousquetaires", Tijeri Kotijar.

Francuski maloprodajni lanci su, naime, kritikovali proizvođače robe široke potrošnje zbog, kako kažu, neopravdanog povećanja cena. Pritisak je dodatno pojačala i vlada, tražeći da ih spuste.

Niži troškovi sirovina i energije znače jeftiniju proizvodnju hrane i drugih potrošačkih dobara, što bi se trebalo odraziti i na cene utvrđenim u pregovorima, rekao je Kotijar.

- Verovatno ćemo moći da zatražimo od velikih proizvođača da smanje cene za dva do pet posto - dodao je.

Njegova kompanija je u Portugalu uspela u tim pregovorima, zato što se tamo, kaže, ne pregovara samo jednom godišnje, tvrdi Kotijar.

- Čini nam se da je naš zahtev da pregovaramo tokom cele godine, kao i naši prijatelji u Portugalu i Španiji, savršeno legitiman - kaže on.

Francuska je propisima odredila godišnje pregovore o cenama od 1. decembra do 1. marta, a razmatra zakon koji bi pomerio njihov početak na septembar, a završetak na 15. januar.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>