• 2

Vreme čitanja: oko 1 min.

Nemački potrošači i dalje pesimisti, oporavak nije na vidiku

Vreme čitanja: oko 1 min.

Nemačka privreda se ove godine suočava sa blagom recesijom

  • 2
Berlin, Nemačka, zastava Berlin / Foto: Pexels

Nemačka agencija za istraživanje tržišta GfK saopštila je danas da je njen indeks potrošačkog raspoloženja za oktobar pao na -26,5 poena sa septembarskih -25,6 poena.

Tržišta su očekivala da će u Gfk indeks potrošačkog raspoloženja za oktobar pasti na -26 poena. Podindeksi koji mere sklonost kupovini i ekonomska očekivanja od budućnosti su minimalno porasli u odnosu na prethodni mesec, ali istovremeno je značajno porastao podindeks koji meri sklonost štednji, navodi se na sajtu ove organizacije sa sedištem u Nirnbergu.

Podindeks očekivanja prihoda je blago porastao na -11,3 poena, za 0,2 poena u odnosu na prethodni mesec, dok je podindeks koji meri sklonost štednji porastao na 8,0 poena, što je najviša vrednost od aprila 2011. godine.

- Ovi rezultati znače da su šanse za oporavak potrošačkog raspoloženja u Nemačkoj ove godine verovatno pale na nulu - rekao je stručnjak GfK za ponašanje potrošača Rolf Birkl.

Nemačka privreda se ove godine suočava sa blagom recesijom. Prema aktuelnim prognozama Instituta za ekonomska istraživanja IFO i Nemačkog instituta za ekonomska istraživanja DIW će nemačka ekonomija ove godine pasti za 0,4 odsto, a broj nezaposlenih će porasti za oko 150.000 ljudi.

(Telegraf Biznis/Tanjug)

Video: Devet izazova vise nad glavom svetske ekonomije dok je Ukrajina u ratu: Svačiji novčanik je ugrožen

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Nikolas

    27. septembar 2023 | 16:58

    NEMACKA POMAZE UKRAJINU U RATU PROTIV RUSIJE A TO KOSTA !!! SOLC UNUK SS GENERALA FRICA ZELI RAT PROTIV RUSIJE I PODRZAVA DEMENTNOG !!!!! BICE JOS GORE ZA GRADJANE NEMACKE I EU !!!!

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>