• 3

Vreme čitanja: oko 3 min.

HEINEKEN Srbija predstavio REZERVOAR - Projekat za očuvanje vodnih resursa Srbije

Vreme čitanja: oko 3 min.

Kompanija HEINEKEN Srbija i Nacionalna alijansa za lokalni i ekonomski razvoj (NALED) potpisali su danas u Gradskoj kući u Zaječaru dugoročni sporazum o saradnji, čime je pokrenut projekat REZERVOAR

  • 3
Heineken Foto: Promo/ Vladimir Veličković

Ciljevi projekta su podizanje svesti o važnosti očuvanja i oporavak prirodnih vodnih resursa Srbije i poboljšanje pristupa čistoj pijaćoj vodi za građane, a biće ostvareni obnovom javnih česama i arteških bunara sa fokusom na Novi Sad i Zaječar, prečišćavanjem otpadnih voda, edukacijom i studentskim posetama pivarama kompanije, kao i sprovođenjem brojnih volonterskih akcija za zaposlene. Ovom prilikom predstavnici kompanije HEINEKEN Srbija potpisali su i sporazum o nastavku saradnje sa Gradom Zaječar i Udruženjem "Za česme", sa kojima će do kraja godine obnoviti tri česme i jedan arteški bunar na teritoriji ovog grada.

Neda Đokić, generalna direktorka HEINEKEN Srbija, istakla je posvećenost kompanije da ostane dugoročan kredibilan partner zajednici u kojoj posluje.

-Podaci Studije koju je NALED izradio pokazuju da Srbija, nažalost, nije zemlja bogata vodom, a briga o ovom resursu nije dovoljno prepoznata u javnosti kao važna tema. Upravo zato je neophodno da ulažemo u očuvanje i obnovu vodnih resursa i da konstantno radimo na podizanju svesti javnosti. U okviru naše kompanijske strategije „Svaka kap je bitna“, do sada smo obnovili četiri česme i rekonstruisali i revitalizovali više arteških bunara. Ove godine nastavljamo sa obnovom još tri česme i jednog arteškog bunara, a sve sa ciljem da svim sugrađanima omogućimo bolji pristup čistoj pijaćoj vodi, koja dolazi sa dubine od više stotina metara. Zahvalni smo našim dugoročnim partnerima i ostajemo posvećeni da i u narednim godinama svojim uspešnim poslovanjem i daljim ulaganjem u očuvanje vodnih resursa i obnovu javnih česama doprinosimo lokalnoj zajednici - rekla je Đokić.

Heineken Foto: Promo/ Vladimir Veličković

Gradonačelnik Boško Ničić podvukao je ovom prilikom da je HEINEKEN Srbija veoma važan partner lokalnoj zajednici i uzor koji je važno slediti kada je reč o podršci i realizaciji društveno-odgovornih aktivnosti.

-Raduje me realizacija projekta REZERVOAR i nastavak ulaganja u lokalnu zajednicu i nadam se da ćemo, kao i do sada, i u narednom periodu sa kompanijom HEINEKEN nastaviti partnerski odnos i međusobnu saradnju po pitanju mnogih važnih tema za grad i očuvanje prirodnih bogatstava našeg kraja - izjavio je Ničić.

Slobodan Krstović, direktor za održivi razvoj u NALED-u, rekao da će ova organizacija, zajedno sa kompanijom HEINEKEN Srbija, raditi na mapiranju i registru lokacija, ali i uspostavljanju saradnje na lokalnim nivoima radi revitalizacije i obnove javnih česama i arteških bunara u nekoliko gradova Srbije i biti partner tokom celokupne realizacije projekta REZERVOAR.

-Srbija ima oko 1.500 metara kubnih vode po stanovniku, a minimum bi trebalo da bude 2.500. Nismo toliko bogati vodama i u 91 odsto slučajeva oslanjamo se na tranzitne, dok svoje izvore zapuštamo. Zato su od posebnog značaja inicijative poput projekta koji je pokrenula kompanija HEINEKEN Srbija i zadovoljstvo nam je što ćemo počevši od Zaječara inicirati obnovu česama i bunara i u drugim gradovima - istakao je Krstović.

Heineken Foto: Promo/ Vladimir Veličković

Potpisivanjem sporazuma sa Gradom Zaječarom i Udruženjem "Za česme" nastavljena je uspešna saradnja na obnovi javnih česama i arteških bunara u Zaječaru. Prema rečima predsednika Udruženja, Bobana Pogarčića, tokom prethodnog perioda obnovljene su tri česme na teritoriji grada i rekonstruisano je izvorište Trg izradom i postavljanjem replike originalne česme iz 1883. godine.

-Nastavak uspešne saradnje biće iskorak u odnosu na dosadašnje aktivnosti, jer ćemo osim revitalizacije i rekonstrukcije bunara i nadzemnih delova česama, promovisati javne arteške česme i kao važno kulturno istorijsko nasleđe Zaječara. Projektom je planirano da na obnovljenim česmama budu postavljeni QR kodovi koji će voditi do web strana o svakoj česmi, gde će se osim informacija o kvalitetu vode i dubini bunara, nalaziti i podaci o istorijatu česme i delu grada u kome se nalazi sa naznačenim važnim građevinama i institucijama u neposrednom okruženju. Na ovaj način ćemo pozicionirati javne arteske česme kao novi turistički proizvod Zaječara - zaključio je Pogarčić.

Heineken Foto: Promo/ Vladimir Veličković

Cirkularna upotreba vode i obnova vodnih resursa jedan su od ključnih prioriteta HEINEKEN strategije Stvaramo bolji svet i inicijative Svaka kap je bitna!

Projekat REZERVOAR doprineće sprovođenju pomenute strategije kroz podizanje svesti javnosti o značaju, očuvanju i obnovi prirodnih resursa, ali i brizi i pomoći lokalnoj zajednici u kojoj poslujemo i živimo.

(Telegraf.rs/PR)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Go go

    2. oktobar 2023 | 12:30

    I, koliko košta ova reklama?

  • Слађана Точиловац Шаљић

    2. oktobar 2023 | 20:17

    Одлично. Водне ресурсе је важно очувати.

  • Mihajlo

    2. oktobar 2023 | 12:46

    Kako da ih sacuvamo kada smo ih prodali strancima?

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>