• 5

Vreme čitanja: oko 2 min.

Bajden o zakonu o budžetu: "Nikako ne smemo da prekinemo pomoć Ukrajini"

Vreme čitanja: oko 2 min.

Kongres je u subotu odobrio nacrt zakona o kratkoročnom finansiranju, kako bi federalne ustanove ostale otvorene do 17. novembra.

  • 5
Džo Bajden predsednik SAD Foto: Tanjug/AP

Predsednik SAD, Džozef Bajden, izjavio je, povodom usvajanja nacrta Zakona o produženju finansiranja državne administracije, da je to "dobra vest", ali je optužio republikance u Predstavničkom domu za "veštački izazvanu krizu", podsećajući da je sa predsedavajućim Mekartijem postigao sporazum o budžetu pre nekoliko meseci.

- Želim da budem jasan: nikada nije trebalo da se nađemo u ovoj poziciji. Pre samo nekoliko meseci, predsedavajući Mekarti i ja smo postigli sporazum o budžetu upravo da bismo izbegli ovu vrstu krize. Nedeljama su ekstremni republikanci u Predstavničkom domu pokušavali da izbegnu taj dogovor zahtevajući drastične rezove koji bi bili razorni za milione Amerikanaca. Ali nisu uspeli - poručio je Bajden, prenosi AP.

On je ponovo istakao značaj podrške Ukrajiini i pozvao Kongres da usvoji zasebni predlog za pomoć toj zemlji u ratu protiv Rusije.

- Ni pod kakvim uslovima i okolnostima ne možemo dozvoliti da se prekine američka podrška Ukrajini. U potpunosti očekujem od predsedavajućeg Predstavničkog doma da očuva svoju posvećenost narodu Ukrajine i obezbediti usvajanje mera za podršku i pomoć koje su potrebne Ukrajini u ovom kritičnom trenutku - rekao je Bajden.

Predlogom zakona, koji je usvojen u subotu, savezna pomoć u slučaju katastrofa povećava se za 16 milijardi dolara, čime se u potpunosti ispunjava Bajdenov zahtev, ali nedostatak finansiranja za Ukrajinu mogao bi u narednim nedeljama da se pretvori u poprište nove političke borbe u SAD.

Lideri u Senatu iz obe stranke objavili su zajedničko saopštenje u kojem su se obavezali da će "narednih nedelja" glasati o dodatnoj pomoći Ukrajini, preneo je Glas Amerike.

Kongres je u subotu odobrio nacrt zakona o kratkoročnom finansiranju, kako bi federalne ustanove ostale otvorene do 17. novembra.

Federalne agencije već su imale spremne planove za delimično zatvaranje vlade, odnosno plan aktivnosti koje bi bile nastavljene kao što su bezbednosna kontrola na aerodromima i rad graničnih patrola, ali i listu aktivnosti koje su mogle da budu obustavljene, kako što su naučna istraživanja i programi za sedam miliona siromašnih majki.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Vitez Koja

    1. oktobar 2023 | 11:22

    Pomoć Ukrajini?? Toliko im svesrdno pomažu od 2014, da su ih doveli do velikog "prosperiteta" u kojem su izgubili 30% stanovništva koji su izbegli i stotine hiljada koji su izginuli, izgubili teritorije, izgubili nuklearne centrale, izgubili luke, izgubili plodne ravnice, isti ti "dobrotvori" ih zadužili za svu tu "pomoć" pa šta preostane uzeće im za dug.Čak i da hoće Ukrajinci da pregovaraju sa Rusijom , ovi "dobrotvori" im ne daju, jer gde ćeš bolje da drugi gine za tvoje interese, a ti uvek možeš da naštampaš para koliko god hoćeš da platiš kome treba da taj proda dušu.

  • Dd

    1. oktobar 2023 | 09:56

    Pukli ste

  • Boža zemunac

    1. oktobar 2023 | 09:42

    Bajdene, vreme ti je za večni odlazak.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>