• 11

Vreme čitanja: oko 1 min.

Od danas veće akcize na derivate nafte, duvan, alkohol i kafu

Vreme čitanja: oko 1 min.

Stručnjaci procenjuju da bi, povećanjem akciza na evrodizel i benzin, gorivo moglo da poskupi za nešto manje od šest dinara po litru

  • 11
espreso, kafa Foto: Shutterstock

Predlogom zakona o izmenama i dopunama Zakona o akcizama, koji je Vlada Srbije usvojila početkom septembra, predviđeno je da od danas, 1. oktobra, akcize na derivate nafte, duvanske prerađevine i alkoholna pića, kafu i tečnosti za punjenje elektronskih cigareta budu veće za osam odsto.

U obrazloženju za donošenje ovog zakona navedeno je da se predloženim povećanjem akciza očekuje povećanje prihoda od akciza, pre svega, od derivata nafte i cigareta od oko četiri milijarde dinara do kraja 2023. godine.

Dodaje se da se - u cilju izbegavanja povećanja troškova - ne menja iznos akcize za derivate nafte koji se koriste u transportne svrhe, grejanje, kao i u industrijske svrhe.

Takođe, u cilju smanjenja troškova poljoprivrednih proizvođača, odnosno gazdinstava i fizičkih lica koji su upisani u registar poljoprivrednih gazdinstava, uvodi se refundacija plaćene akcize na derivate nafte - dizel gorivo i biogorivo, koje se kao motorno gorivo koristi u poljoprivredne svrhe za pogon poljoprivrednih mašina.

Akciza na biogorivo i biotečnosti se ne uvećava, jer je regulatorni okvir koji uređuje ovu materiju, kako je obrazloženo, još u razvoju, pa će poreska politika oporezivanja ovih proizvoda biti detaljnije uređena nakon donošenja svih relevantnih strateških dokumenata.

Naglašava se i da su predložene zakonske izmene pažljivo odmerene, kako ne bi izazvale neželjene poremećaje na tržištu Srbije, uz uvećanje budžetskih prihoda.

Stručnjaci procenjuju da bi, povećanjem akciza na evrodizel i benzin, gorivo moglo da poskupi za nešto manje od šest dinara po litru, dok bi kod cigareta poskupljenje bilo i veće od dosadašnjih uobičajenih 10 dinara po kutiji.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Marko

    1. oktobar 2023 | 10:18

    Ekonomski tigar... Inflacija u Srbiji, kao da je rat ovde a ne u Ukrajini. Ali bitno da politicari, objasnjavaju drugačije, kao da nemamo oci da odemo u prodavnicu

  • Sale

    1. oktobar 2023 | 10:28

    Ona beda devedesetih je nista u odnosu na danasnje vreme u Srbiji.

  • Ja sam ja

    1. oktobar 2023 | 10:53

    Gde su sad oni sto su mi lupali juce minuse kad sam rekao da od prvog oktobra poskupljuja pica, kafe, cigare i gorivo?

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>