• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Cena duplo veća, a kvalitet upola manji: Više od polovine testiranih ulja nije "ekstra devičansko"

Vreme čitanja: oko 1 min.

Hrvatski uljari su ranijih godina stalno upozoravali kako pravog ekstra devičanskog ulja za 30-40 kuna po litri - ni nema

  • 0
Foto: Pixabay/Couleur Foto: Pixabay/Couleur

Tek svako treće ulje koje je, od 24 uzeta uzorka s hrvatskog tržišta ove godine analizirala poljoprivredna inspekcija, deklarisano je ispravno; nasuprot tome, sa čak 16 se lovilo u mutnom.

Ekstra devičansko maslinovo ulje, Monini Classico, lane je u nekim prodavnicama bilo na akciji za 5,55 evra, a danas je u Hrvatskoj 12,59 evra.

Cena nekog prosečnog ekstra dvičanskog ulja, koje se prošle godine moglo naći za koliko-toliko prihvatljivih 40-50 kuna, danas je i više nego udvostručena.

Koliko se donedavno plaćalo za litru "domaćeg" ekstra devičanskog maslinovog ulja dalmatinskih OPG-ova, koji dostavljaju na "na kućni prag", toliko sada, u proseku, košta prosečno ulje na rafu.

Većina "kvalitetnijih" ulja košta 13,99 evra (105,41 kn), a poneko se na akciji može naći za desetak evra. Doduše, matične marke određenih supermarketa su oko 7 evra.

Hrvatski uljari su ranijih godina stalno upozoravali kako pravog ekstra devičanskog ulja za 30-40 kuna po litri - ni nema, a odgovor na pitanje kako se cena iz prodavnica izjednačila s cenom domaćeg ulja – ostaje enigma, piše Večernji list.

Na "krilima" loše sezone u Španiji i u drugim mediteranskim zemljama, koje su pogodili dugotrajna lanjska suša i toplotni talasi s temperaturama višim i od 40 stepeni, a pošast se – u obliku suše ili čak potopa nastavila i ove godine, cene maslinovog ulja u EU, pa i Hrvatskoj "divljaju".

Koliko je bilo kritično, možda, najbolje dočarava situacija u španskoj provinciji Haen, koja ima samo 630.000 stanovnika i čak 66 miliona stabala maslina, što je 10 puta više nego što ih ima cela Hrvatska - i najvažnija je za svetsku proizvodnju "tečnog zlata".

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>