• 4
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 4 min.

Stomatolog Saša Jovanović "u paklu" zbog gošće: Ne može da je izbaci iz kuće, a nije platila za 520 dana

 ≫ 

Vreme čitanja: oko 4 min.

Sudija je presudio da vlasnik kuće "ne može da izbaci gosta", a klijentkinja čak tvrdi da vlasnik njoj duguje novac

  • 4
Airbnb logo beskontaktno prijavljivanje u apartmane, kratkoročna rezervacija smeštaja evri Foto: Shutterstock, A. Nalbantjan

Jedna korisnica Airbnb-a je odbila da napusti imanje u Los Anđelesu - iako joj je šestomesečni zakup istekao pre 18 meseci, tvrdi vlasnik kuće u tužbi.

Zakupac je, međutim, podneo protivtužbu Višem sudu u Los Anđelesu, navodeći da bi vlasnik kuće trebalo da joj vrati sav novac koji mu je platila, a sudija je presudio da vlasnik kuće "ne može da izbaci gosta".

Saša Jovanović, zubar koji je 2019. sagradio kuću za goste u svojoj rezidenciji u naselju Krestvud Hils, navodi da je Elizabet Hiršhorn tamo ostala više od 520 dana nakon što je njen ugovor o zakupu istekao.

Kaže i da je u prošlosti iznajmljivao kuću za goste, koja je deo njegove primarne rezidencije i koju je koristila i njegova porodica, te da su je gosti Airbnb-a ocenili sa pet zvezdica.

U svojoj tužbi podnetoj u junu, Jovanović navodi da je Elizabet Hiršhorn iznajmila imanje preko Airbnb-a u periodu od 13. septembra 2021. do 19. marta 2022. i da je produžila zakup za još 24 dana, bez ikakvih troškova, kako bi imala vremena da pronađe nov smeštaj.

Jovanović kaže da nije produžio ugovor o zakupu posle 12. aprila 2022. godine.

Nakon curenja u kući za goste, Jovanović je 13. aprila 2022. godine poslao inspektore za buđ da provere uređaj – ali je Hiršhornova odbila da ih pusti unutra, kaže on. Navodi da je nastavila da odbija inspekciju i čak je pozvala policiju, koja je utvrdila da se radi o sporu između stanodavca i stanara.

Poslao je mejl Airbnb-u, u nastojanju da istera klijentkinju iz svoje kuće, a najpopularnija platforma za rezervaciju smeštaja je potvrdila da je period iznajmljivanja za Elizabet Hiršhorn istekao i da ona krši njegova prava kao domaćina, time što ne napušta imanje, piše CBS News, na osnovu iskaza Saše Jovanovića.

Stomatolog iz LA-a dalje otkriva da je korisnici jedinice za iznajmljivanje ponudio da ostane u njegovoj glavnoj kući, ali je ona odbila tu ponudu. Kaže da joj je naplaćivao 105 dolara po noći, i sve do trenutka kada je podneo tužbu u junu 2023, Hiršhornova mu je dugovala 42.840 dolara za 408 dana koliko je boravila tu.

Od momenta kada je ta tužba podneta, ona je na imanju ostala još 115 dana – a u septembru je podnela protivtužbu Višem sudu u Los Anđelesu protiv Jovanovića.

"Filmski scenario"

Hiršhornova navodi da ju je stomatolog "maltretirao i pokušao da je zastraši i primora da napusti imanje". Ona takođe navodi da loše uslove u kući, koji su doveli do toga da se razboli. Prema njenim rečima, Jovanović je počeo "tešku gradnju" ispred kuće za goste, što je dovelo do toga da bude izložena isparenjima i "drugim mirisima".

Los Angeles, kuće, Kalifornija Foto: Shutterstock

Elizabet, takođe, tvrdi da je puštao muziku po ceo dan i noć, stavljao trulo smeće na ulazna vrata kuće za goste, zatvorio toplu vodu, zaključao njeno poštansko sanduče, uzeo lične stvari i nezakonito ušao u jedinicu. Potom, kaže da je Jovanović isključio vodu i postavio kameru iznad vrata kuće za goste, tvrdeći da je on time prekršio "mirno uživanje gosta".

U protivtužbi se navodi i da Saša Jovanović nije pribavio upotrebnu dozvolu za jedinicu za iznajmljivanje, od Odeljenja za građevinarstvo i bezbednost grada Los Anđelesa.

Pošto je, navodno, zadržao više od maksimalno dozvoljene zakupnine, Hiršhornova kaže da joj Jovanović duguje odštetu i otplatu za ono što ona naziva "viškom kirije". Traži od njega da joj vrati ono što mu je platila – iznos koji će biti utvrđen na suđenju – kao i troškove njenog advokata.

Jovanovićeva tužba je, inače, odbačena ove nedelje i sudija je presudio da je ne može deložirati, prema rečima Kolina Valšoka, advokata koji zastupa Elizabet Hiršhorn. Valšok navodi da je Jovanović izmišljao lažne priče i falsifikovao dokumenta.

"Nikada nije bio zakup na 6 meseci", navodi njen advokat u mejlu za CBS News, rekavši da je vlasnik kuće pristao na dugoročni zakup, ali i da dogovor nije sklopljen na platformi Airbnb.

Jovanovićev advokat, Sebastijan Ruči, kaže kako veruju da nema osnova da Hiršhornova dobije novac. "Nećemo pregovarati sa Elizabet Hiršhorn. Nećemo prihvatiti nikakvo poravnanje gde Saša mora da joj plati", rekao je on za CBS News putem mejla.

Dodaje da Elizabet duguje Saši više od 60.000 dolara za kiriju, a njen čin da potražuje novac od Saše nazvao je "apsurdnim".

- Izbacićemo je, policija će je izbaciti, dugovaće Saši više od 60.000 dolara za kiriju, i postaraćemo se da svi u Los Anđelesu budu svesni njene zloupotrebe sistema - rekao je.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Mile

    8. oktobar 2023 | 15:57

    Stanodavac je u tom slučaju mogao spor da reši na demokratski način , da se setio na vreme ! Kada padne "demokratski mrak" , dvojica "demokrata" su "ljubazno" gošću mogli da isprate vani , ostave na pristojnoj udaljenosti od objekta na 196km ,lepoj čistini bez odeće i dokumenata,nenasilno "porazgovarali o uslovima" i problema nebi bilo, međutim, g-din nije dovoljno odgledao USA filmova.......ili sam ih ja previše odgledao , hm , ?

  • Kulov

    8. oktobar 2023 | 19:27

    Pojeo bi je mrak da sam ja vlasnik..

  • Djole

    8. oktobar 2023 | 22:12

    Ovo mi nikada nije bilo jasno pa ni kod nas ni u nekim stranim državama. Uvek vlasnici imaju rezervne ključeve za svaki slučaj ali ne bi trebalo da ulaže tu bez preke potrebe. I sto kada osoba koja iznajmljuje stan ili sta vec a ne plaća vlasnik sačeka da izadje ta osoba iz stana i promeni brave. Ili traži da se na toj i toj lokaciji isključi struja voda i sve te komunalije što ima pravo jer to njegov objekat. Osoba koja živi tu ne bi mogla dugo tu da provede bez tih osonovih sredstava za život koliko god htela da bude tu.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>