• 0
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 1 min.

U Izraelu rade samo supermarketi, fabrike i apoteke: Kolika je ekonomska šteta zbog rata?

 ≫ 

Vreme čitanja: oko 1 min.

Ključni indeksi akcija Tel Aviva sada su skoro sedam odsto niži, najviše zbog pada bankarskih akcija od devet odsto

  • 0
Izrael deonice Foto-kolaž: Tanjug/AP, Pixabay

Cene izraelskih akcija i obveznica su pale, a mnoga preduzeća su danas zatvorena, dan nakon početka napada palestinske grupe Hamas na državu Izrael.

Ključni indeksi akcija Tel Aviva sada su skoro sedam odsto niži, najviše zbog pada bankarskih akcija od devet odsto na prometu od 573 miliona dolara, a cene državnih obveznica su pale za čak tri odsto, prenosi Rojters.

I pored toga što je devizno tržište zatvoreno nedeljom, izraelska valuta šekel je već bila na najslabijem nivou u godini, zbog vladinog plana o reformi pravosuđa. Glavni ekonomista kompanije ''Lider kapital markets'', Džonatan Kac, ocenio je da će se napadi Hamasa nastaviti, što će, posledčino, imati negativniji uticaj na ekonomiju i fiskalni budžet.

Nakon što su u subotu rano ujutru borci Hamasa započeli napade na Izrael, u kojima je do sada ubijeno najmanje 600 Izraelaca, a najmanje 370 Palestinaca ubijeno u omazdi, izraelski ministar finansija Bezalel Smotrič izjavio je da je naredio nadležnima u Ministarstvu da se što pre obezbede budžetska sredstva potrebna za rat.

Banka Izraela saopštila je da je prerano za procenu ekonomske štete od sukoba, ali je podsetila da je u 50-dnevnom ratu sa militantima Hamasa u Gazi 2014. prouzrokovana šteta od 3,5 milijardi šekela, odnosno 0,3 odsto BDP-a.

Kompanija Nvidia, najveći svetski proizvođač čipova koji se koriste za veštačku inteligenciju i za računarkse grafičke karte, saopštila je da je otkazala samit o veštačkoj inteligenciji koji je trebalo da se održi u Tel Avivu sledeće sedmice.

Mnoge kompanije dale su zaposlenima slobodne dane, a većina radnji, osim supermarketa i apoteka, takođe je zatvorena.

Izraelsko udruženje proizvođača saopštilo je da fabrike i dalje rade kako ne bi došlo do nestašice hrane i drugih osnovnih proizvoda.

- Sve kompanije će nastaviti da rade koliko god je to moguće uprkos teškim vanrednim uslovima, raketnim napadima i nedostatku radnika - rekao je predsednik udruženja Ron Tomer.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>