• 3

Vreme čitanja: oko 1 min.

Veoma bitna vest za sve avio-putnike u Evropi: Zabranjuje se naplata "najčešćeg" prtljaga

Vreme čitanja: oko 1 min.

EU poziva avio-kompanije da pruže jasne informacije o dodatnim naknadama

  • 3
avion, putnici u avionu, sedista avion Foto: Shutterstock

Evropska unija (EU) razmatra rešavanje nedoslednih pravila avio-kompanija - vezanih za ručni prtljag. Predlog rezolucije o standardizovanim dimenzijama za ručni prtljag podnet je krajem septembra ove godine.

Prema saopštenju Evropskog parlamenta, objavljenom nedavno, "zakonodavstvo EU o pravima putnika u vazdušnom saobraćaju treba da se revidira, kako bi se osiguralo rešenje", obezbeđujući time da putnici koji lete različitim avio-kompanijama ili moraju da promene svoje letove - ne naiđu na zbunjujuća u vezi sa naknadama za ručni prtljag.

Nova rezolucija, takođe, predlaže ukidanje doplate. Štaviše, predlog koji se stavlja na glasanje ističe potrebu da se definišu odgovarajuće dimenzije i težina prtljaga.

Inače, oni koji često putuju avionom, znaju koliko različita pravila o ručnom prtljagu mogu biti konfuzna, posebno ako presedate: to povećava šansu za neočekivane naknade pri ukrcavanju.

EU, dakle, poziva avio-kompanije da pruže jasne informacije o dodatnim naknadama, kao što su naknade za izbor sedišta. U predlogu rezolucije je navedeno:

"Usklađivanje zahteva na nivou EU o veličini, težini i vrsti ručnog i čekiranog prtljaga za sve avio-kompanije koje posluju u EU poboljšalo bi transparentnost i zaštitu potrošača za sve koju putuju avionom".

Pored toga, EU poziva države da sprovedu presude u vezi sa ručnim prtljagom koju je doneo Evropski sud pravde 2014. godine. Sud je utvrdio da je ručni prtljag najbitnija stavka za putnike i da ne bi trebalo da podleže dodatnim taksama, pod uslovom da je taj prtljag razumnih ograničenja težine i veličine, te usklađen sa relevantnim sigurnosnim propisima.

Sasvim očekivano, irska niskotarifna kompanija Rajaner protivi se predlogu EU.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Jasim

    17. oktobar 2023 | 16:23

    Nekad vise kosta prtljag nego putnik, najvise i zaradjuju na sedistima i prtljagu

  • y

    17. oktobar 2023 | 16:41

    Skuplja prtljaga nego karta . Živa sramota

  • Shandor

    19. oktobar 2023 | 10:04

    Nista od toga. Oni imaju uticaj kao i lokalna trafika. Mada za nesto ozbiljnije i nisu. Standard kofera, izgled punjaca za telefon, velicina rolne wc papira... za te stvari imaju strucno osposobljene experte i menadzere. Sa IQ u velicini cipela za bolje i nisu

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>