• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Svi se pitaju otkud Tim Kuk u Kini? "To naglašava važnost ovog tržišta..."

Vreme čitanja: oko 1 min.

Prodaja ajfona 15 u Kini je u prvih 17 dana za 4,5 odsto niža, u poređenju sa prodajom ajfona 14

  • 0
Tim Cook, Tim Kuk Tim Kuk / Foto: Tanjug/AP

U Kini, tačnije u Pekingu, danas i sutra se održava Forum "Pojas i put", kojem prisustvuje i delegacija Srbije.

Okupili su se brojni eminentni ljudi iz sveta politike i biznisa, ali malo ko je očekivao prisustvo šefa Epla, Tima Kuka, iako je kinesko tržište okosnica za proizvodnju ajfona.

Naime, opšte su poznate tenzije između SAD i Kine, a budući da je ovaj Forum usko vezan i za geopolitička pitanja, a ne nužno poslovna, u medijima se navodi da je "Tim Kuk neočekivano posetio Peking".

Analitičari, pak, kažu da njegova poseta naglašava važnost ovog tržišta za američku kompaniju.

Kuk je prisustovovao gejmerskom događaju u gradu Čengde i okačio video sa ovog dešavanja na kinesku društvenu mrežu Weibo, prenosi CNBC. Dodaje se da je posetio azijsku zemlju nešto manje od mesec danas nakon što je vodeći pametni telefon kompanije Epl, ajfon 15, naišao na "mlak" prijem na tom tržištu.

Kompanija "Counterpoint Research" je saopštila da je prodaja ajfona 15 u Kini u prvih 17 dana za 4,5 odsto niža, u poređenju sa prodajom ajfona 14.

- Ovo je svakako težak početak za Epl, uzrokovan kombinacijom raznih faktora - rekao je pomoćnik direktora ove kompanije, Itan Ki. On smatra da su problemi Epla posledica lošeg raspoloženja potrošača, ali i gorih performansi tog modela u odnosu na ajfon 14.

Razlog tome je, svakako, i sve veća konkurencija na tržištu pametnih telefona.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>