• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Otvoren najskuplji put u Hrvatskoj: Na njega se čekalo 30 godina, a ima samo tri kilometra

Vreme čitanja: oko 1 min.

Sadrži niz objekata kao što su tunel, železnički podvožnjak i vijadukti, te je gotovo u celini pod zemljom ili u vazduhu

  • 0
Put traka auto Foto: Shutterstock.com

U hrvatski saobraćaj je danas pušten put D403, koji spaja Zagrebačku obalu na zapadnom delu riječke luke sa zaobilaznicom kod čvora Škurinje.

Dug samo tri kilometra, i vredan oko 60 miliona evra, ovaj put se - dosad - smatra najskupljim u Hrvatskoj. Reč je, naime, o ključnoj saobraćajnoj infrastrukturi koja je u prostorne planove ucrtana još krajem 80-ih godina.

Tada je, piše Jutarnji list, počelo da se radi na revitalizaciji riječkog saobraćajnog pravca.

Osim za kamionski saobraćaj, sa kontejnerskog terminala Zagreb Deep Sea, koji bi trebalo da bude pušten 2025, put D403 biće koristan i građanima koji žele da skrate putovanje od Mlake do zaobilaznice, čime će se dodatno rasteretiti gradske gužve u vreme špica, navodi se.

Najzahtevniji je bio tunel Podmurvice, dug 1.300 metara, koji prolazi ispod gradskih naselja, a paralelno sa glavnom cevi izgrađen je i 850 metara dug evakuacioni tunel.

Tokom gradnje, izvođači radova su naleteli na niz problema od kojih su najveći bili zaostala avionska bomba, koja je uspešno uklonjena, te kablovi i cevi komunalne infrastrukture koji su se pojavljivali na nepredvidljivim mestima pod zemljom.

Kako dalje piše hrvatski portal, pronađen je i jedan "zaboravljeni" tunel iz Drugog svetskog rata, deo italijanske fortifikacije, koji je u to vreme služio kao sklonište.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>