• 38

Vreme čitanja: oko 2 min.

Brnabić na otvaranju skupa "Budućnost biotehnologije": Planirano je 9 naučnih instituta

Vreme čitanja: oko 2 min.

Srbija će uskoro postati dom Bio4 kampusa, novog bioevropskog haba

  • 38
biotehnologija Foto: Shutterstock

Predsednica Vlade Ana Brnabić izjavila je danas, otvarajući drugu Međunarodnu konferenciju "Budućnost biotehnologije", da je Srbija na prvom forumu, održanom prošle godine, postavila osnove za razvoj ekosistema biotehnologije - da raste i bude nacija biotehnologije.

Ona je naglasila da je konferencija koja se održava u saradnji sa Svetskim ekonomskim forumom, a okuplja više od 600 učesnika iz 30 zemalja, prilika da se čuje kako će Srbija, između ostalog i kroz Bio4 kampus, omogućiti transfer tehnologije iz nauke u industriju, kao i da predstavi prvu Mapu puta koja vodi od istraživanja do inovacija.

Najavila je da će tokom skupa biti potpisan i Memorandum o razumevanju sa Ginko Bajovorks, jednim od lidera u biotehnologijama.

- Postavili smo scenu za jak eko sistem, otvorili naučno tehnološke parkove, postavili prioritete u investicijama. Najmoderniji Data centar u Kragujevcu dostupan je svim institutima i naučno tehnološkim parkovima - rekla je premijerka.

Podsetila je da se Forum održava uz podršku Bio4 kampusa, koji će nastaviti da menja kurs naše zemlje i dodaje joj takmičarkse prednosti.

- Srbija će uskoro postati dom Bio4 kampusa, novog bioevropskog haba koji će omogućiti globalni napredak sa višedisciplinarnim ciljevima - rekla je ona i naglasila da će taj novi hab okupiti više od 1.000 doktoranada.

Učesnike skupa je pozvala da pogledaju maketu kako će izgledati kampus i naglasila je da su svi dobrodošli da postavlju pitanja timu vlade, koji će objasniti sve krucijalne pojedinosti kampusa.

- Planiramo da imamo i devet naučnih instituta, Institut za molekularnu genetiku i genteski inženjering, sedam fakulteta koji će obuhvati biologiju, farmaciju i istrazivačke i farkamcertuske komapnije koje već postoje u Srbiji - rekla je ona.

Brnabić je nalgasila i da će nact Zakona o zdravstvenim evidencijama, koji će biti usvojen i elektronska evidencija zdravstvenih evidencija, unaprediti čitav naš zdravstveni sistem i biogenetski registar.

Premijerka je sa direktorom Svetskog ekonomskog foruma, Mirekom Dušekom, otvorila drugu Međunarodnu konferenciju "Budućnost biotehnologije" u Palati Srbija u Beogradu, na kojoj učestvovuju predstavnici više od 30 zemalja iz celog sveta.

Konferencija se drugi put održava u Beogradu u organizaciji Vlade Srbije, u saradnji sa Svetskim ekonomskim forumom, Centrom za četvrtu industrijsku revoluciju i Programom Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) i uz podršku Bio4 kampusa.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Dara

    19. oktobar 2023 | 13:59

    Nadamo se da će se ovaj projekat uspešno integrirati u globalnu zajednicu nauke i tehnologije.

  • Maja

    19. oktobar 2023 | 13:58

    Ovo je inspiracija za mlade generacije da se bave naukom i tehnologijom, i doprinesu budućem uspehu Bio4 kampusa.

  • Milica

    19. oktobar 2023 | 13:55

    Bivši režim ništa nije ulagao u nauku, sada Srbija ulaže značajna sredstva u razvoj nauke i biotehnologije.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>