• 1

Vreme čitanja: oko 2 min.

Žene više neće moći u penziju sa 64 godine: Menjaju se uslovi u Crnoj Gori

Vreme čitanja: oko 2 min.

Muškarci i žene će moći u penziju sa 40 godina staža i 61 godina života

  • 1
Penzionerka štednja penzija Foto-ilustracija: Shutterstock

Ustavni sud Crne Gore doneo je odluku o ukidanju odredbe člana 17 stav 1 Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju, kojim se do nedavno omogućavalo ženama da sa 64 godine života ostvare pravo na penziju.

To znači da će zaposleni u Crnoj Gori sticati uslov za penziju isključivo ukoliko imaju 40 godina staža i najmanje 61 godinu starosti prenosi RTCG.

- Ukoliko ste imali sreće da zasnujete radni odnos između 18-te i 20-te godine života i da u kontinuitetu radite (da niste žena kojoj je onemogućeno da u punom kapacitetu učestvuje na tržištu rada zbog materinstva; ukoliko niste „žrtva tranzicije“; ukoliko niste jedan/a od onih, u proseku 11.000 lica, koji duže od tri godine čekaju na zaposlenje, itd.), možda vas ovako postavljeni uslov za ostvarivanje prava na penziju neće zabrinuti - poručuju iz Unije slobodnih sindikata Crne Gore (USSCG).

Dodaju, da će sada muškarci i žene imati samo jednu soluciju, a to je 40 godina staža i 61 godina života.

- Imajući u vidu da su dva elementa (godine staža i godine starosti) kumulativan uslov za sticanje prava na starosnu penziju, lako se da zaključiti da će mnogobrojni muškarci, a pogotovo žene, morati da rade preko 70 i daleko više godina života da bi stekli pravo na penziju - ukazuju iz USSSCG.

Ukidanjem člana 17 stav 1 Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju, nemoguća je, kažu, primena odredbe 197đ Zakona PIO po kojoj su u 2023. godini žene mogle da idu u starosnu penziju kada napune 62 godine i 6 meseci života i 15 godina penzijskog staža, dok su naredne godine to pravo mogle da ostvare sa 62 godine i 9 meseci života i tako svake naredne godine uz povećanje starosne granice za po tri meseca, do 2028 godine, pojašnjava se.

- Ukinuta odredba pomenutog zakona davala je, isključivo, mogućnost ženama u Crnoj Gori da ostvare pravo na penziju sa navršene 64 godine života (a ove godine i sa 62 godine i 9 mjeseci života). Dakle, sa navršene 64 godine života, žene u Crnoj Gori su mogle da biraju da li će ostati na tržištu rada do navršene 66 (kao i muškarci) godine života ili će iskoristiti priliku da se penzionišu - pojašnjavaju iz USSCG.

(Telegraf Biznis)

Video: Kuća na točkovima: Penzioner našao idealno rešenje za život i putovanje

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Dddd

    21. oktobar 2023 | 11:56

    Meni bi ovakav zakon u Srbiji odgovarao.Jer kad budem imala 65god starosti imacu 45 god staza.U Srbiji ako odem sa 40god sraza bicu kaznjena umanjenjem penzije.Mladi ce tesko doci do posla.Treba uvesti zakon ko napuni god staza odmah po automatizmu u penziju

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>