• 1
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Milijana upisuje fakultet bez polaganja prijemnog: Kreira 3D modele, inspiracija joj je papagaj Kole

 ≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Nakon osnovne škole je došla u Niš kako bi se školovala na smeru multimedije

  • 1
Milijana nikolić Foto: Telegraf.rs

Odluku o upisu Fakulteta političkih nauka donela sam bez imalo preterivanja pet meseci pred prijemni, dok sam se autobusom 26 kretala uz Francusku ulicu.

Negde na polovini uzbrdice i rečenice "da bih volela da beležim crtice svakodnevnice", autobus je naglo zakočio, a ja sam zaključila da je to moj znak pokraj puta.

Koliko mi je drago što sam, kao i za sve, odluku donela na sebi svojstven način, utoliko mi je draže kada znam da ima mladih koji oduvek znaju.

Milijanu Nikolić (17) smo upoznali na otvaranju Mejkers laba u Elektrotehničkoj školi "Mija Stanimirović" u Nišu, a njena snaga volje zaslužila je da se nađe i ovde, zapisana u kratkim crticama.

Kada se 67 kilometara pretvori u sate, to zaista nije puno, svega sat vremena i 10 minuta. Ali kada se na to pridoda da imate 14 godina, putovanje dobija drugačiji smisao.

Ipak, ljubav prema multimediji Milijanu nije dvoumila na koju će stranu da krene, pa je već od petog razreda znala. Iz Babušnice do Niša, kako bi se školovala u Elektrotehničkoj školi.

- Kada se za nešto odlučim, ne može ništa da me spreči. Još u petom razredu sam čula za multimediju jer je moj brat išao u ovu školu i ja sam odmah znala da je to najbolji izbor za mene i da uopšte nemam šta da se premišljam, tako da nije mi teško pao odlazak - priča.

Zbog iste te multimedije, Milijana će sledeće godine upisati Elektronski fakultet u Nišu, i to bez polaganja prijemnog ispita.

Naime, u drugoj godini je učestvovala na takmičenju iz multimedije na Visokoj školi elektrotehnike i računarstva strukovnih studija (Višer) i osvojila drugo mesto, a onda se prošle godine vratila po prvo.

I dok priča da je konkurencija bila slabija, te da je to razlog njene pobede, zaustavljamo je i kažemo "nisi pobedila zato što je konkurencija bil slabija, već jer si ti bila bolja".

Kroz osmeh, priznaje, u pravu smo.

- Uvek mi je zabavno, uzbudljivo da idem na takmičenje jer meni je manje do toga da pobedim, a više do toga da steknem novo iskustvo - dodaje.

Dok smo pričale, na 3D štampaču je izrađivala model kokoške sa neobičnim likom, pa smo morali da je pitamo o čemu je reč. Otkrila nam je da je baš to specifično lice, lik njenog papagaja.

- Kole je moj papagaj, nimfa, ogromna je lopta. Prosto je zanimljivo da ga pravim jer mogu da opišem njegovu ličnost - priča nam, a mi je savetujemo da jednog dana od svoje ideje napravi brend.

Uz moderne učionice, mladi su dobili alate koji će im omogućiti da lakše razvijaju svoje ideje, a to nam potvrđuje i Milijana.

- Nisam očekivala da ćemo imati toliku slobodu, očekivala sam klasičnu učionicu.

Za kraj, pitali smo je gde vidi sebe za pet godina, kao neku vrstu obećanja, a skromno, imala je samo dve želje: da bude dizajner karaktera i da ima uspešan bend.

I mi joj to od srca želimo.

(Telegraf Biznis)

Video: Ilija je sa 19 godina napustio fakultet, i počeo da razvija svoj talenat

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>