• 1

Vreme čitanja: oko 1 min.

Ovakav berzanski potres se ne pamti 16 godina: Ulagači strepe od posledica rata, ali to nije sve

Vreme čitanja: oko 1 min.

Sukob između Izraelaca i Hamasa izazvao je dalekosežne posledice, koje se prelivaju na ceo svet, pa i na globalni finansijski sektor

  • 1
Rat i Izraelu, zid Ilustracija: Telegraf/Shutterstock/Tanjug/AP

Cene deonica na svetskim berzama su prošle nedelje oštro pale, zbog rasta prinosa na obveznice i zbog poruka šefa FED-a, Džeroma Pauela, da bi Američka centralna banka mogla dodatno da uveća kamatne stope.

Tako je indeks Dow Jones prošle radne sedmice pao 1,6 posto, na 33.127 bodova, dok je S&P 500 skliznuo 2,4 posto, na 4.224 boda; Nasdaq indeks je pao 3,2 posto, na 12.983 boda.

Na tržište akcija je negativno uticao rast prinosa na američke državne obveznice, budući da su se u petak prinosi na 10-godišnje obveznice, po prvi put nakon 16 godina, probili iznad nivoa od 5 posto.

To dalje može uticati na kamate na hipoteku i kredite za kupovinu automobila, te na kamate koje se odnose na kreditne kartice... Uz to, viši prinosi na obveznice smanjuju privlačnost dionica, jer ulagačima nude dobre prinose bez ikakvog rizika.

Investitore je, naime, pokolebao i sam Pauel, koji je na jednom poslovnom skupu kazao da su bankari centralnih banaka oprezni po pitanju monetarne politike, nakon agresivnog povećanja kamata lane, ali da bi - zbog snažne privrede i tržišta rada - kamate mogle biti dodatno povećane.

Ulagači, takođe, nisu skloni riziku i zbog toga što se plaše eskalacije sukoba između Izraela i Palestinaca. U takvim okolnostima, oni se povlače iz rizičnijih investicija, kao što su deonice, i traže utočište za svoj kapital u investicijama koje se smatraju "sigurnijim lukama", kao što je slučaj sa zlatom.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • kale

    23. oktobar 2023 | 11:09

    Samo tako, to srce zeli👌🏽😜! Ne nego ce investirti u 💵i💶 a onni vrete manje od toalet papira a i ostale valute nisu u boljem stanju. A sta tek sledi?

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>