• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Đedović Handanović: Veliko interesovanje za subvencije, najviše za zamenu stolarije, izolacije i kotlova

Vreme čitanja: oko 1 min.

Raspisani su pozivi za građane u 79 gradova i opština

  • 0
PVC stolarija Foto: Freepik

Ministarka rudarstva i energetike, Dubravka Đedović Handanović, rekla je u Narodnoj skupštini Republike Srbije da vlada "izuzetno interesovanje" građana za subvencije države, kojim se sprovode mere za unapređenje energetske efikasnosti u porodičnim kućama i stanovima, i da su do sada u 79 gradova i opština u Srbiji objavljeni javni poziv za građane.

- Ministarstvo je u saradnji sa 131 lokalnom samoupravom u ovoj godini opredelilo 1,8 milijardi dinara za subvencije koje se kreću od 50 do 65 odsto vrednosti investicije, koju nameravaju da sprovedu. Skoro dva puta smo povećali budžet Uprave za energetsku efikasnost i intenzivno radimo na obezbeđivanju dodatnih sredstava s obzirom da je u celoj zemlji izuzetno interesovanje građana za subvencije. Do danas su javni pozivi za građane raspisani u 79 gradova i opština, a u 110 pozivi za izvođače radova. Očekujemo da će se veoma brzo u svim lokalnim samoupravama raspisati javni pozivi za građane s obzirom da je u toku njihovo odobravanje od strane Ministarstva - rekla je ona.

Dodala je da je predlogom budžeta za 2024. godinu predviđeno duplo više sredstava za subvencije u odnosu na tekuću godinu što, kako kaže, pokazuje da je energetska efikasnost važan prioritet Vlade Republike Srbije i Ministarstva rudarstva i energetike.

Ministarka je podsetila da je najveće interesovanje građana za zamenu stolarije, izolacije i kotlova.

- Ovaj program trajaće pet godina, do sada je energetski sanirano oko 20.000 domaćinstava dok smo opredelili sredstva za dva i po puta više domaćinstava.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>