• 1

Vreme čitanja: oko 1 min.

Sto godina PTT muzeja na Sajmu knjiga: Pošta Srbije predstavila specijalnu monografsku studiju

Vreme čitanja: oko 1 min.

Muzej je svečano otvoren za javnost 1958. godine

  • 1
Pošta Srbije Sajam Foto: Filip Plavčić

Pošta Srbije je danas, na 66. Sajmu knjigu, ekskluzivno predstavila monografsku studiju „Poštansko tehničko i kulturno nasleđe; PTT muzej u Beogradu – 100 godina od osnivanja (1923–2023)”, autorke Ljiljane Đorđević.

Tim povodom, prisutnima su se obratili autorka Ljiljana, kao i v.d. direktora Pošte Srbije, Zoran Đorđević.

Monografska studija, kako se navodi u zvaničnoj informaciji, daje pregled istorije nastanka i rada PTT muzeja i ukazuje na bogatstvo muzejskih zbirki i važnost očuvanja poštanske i tehničke baštine.

Preko teksta i fotografija iz istorije PTT saobraćaja, predstavljene su važne ličnosti i bitni događaji, koji nam govore o zanimljivoj istoriji i značaju Pošte i Muzeja, o čemu je i govorila autorka studije.

- Pored usluga koje primarno nudimo, negujemo i kulturnu delatnost. PTT muzej kao institucija čini da i mi, kroz Poštu Srbije, negujemo to nasleđe i ostavimo trag. PTT muzej je ranije, možda, bio manje vidljiv, ali možemo samo da budemo ponosni na ovakvu tradiciju, i na sam muzej. Čestitam svim zaposlenima jedan vek postojanja, a mi ćemo nastaviti da pružamo podršku - rekao je Đorđević danas na Sajmu.

PTT muzej Pošte Srbije je, podsećamo, osnovan 31. jula 1923, kada je Ministarstvo pošta i telegrafa Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca donelo prvi Pravilnik o muzeju.

Pravilnikom je definisan rad i organizacija muzeja i formiran je fond sa eksponatima, koji su organizovano prikupljani od 1888. godine. Muzej je svečano otvoren za javnost 1958, a nova stalna postavka otvorena je 2013. godine.

U godini jubileja, PTT muzej je odlikovan od strane predsednika Republike Sretenjskim ordenom III stepena, za naročite zasluge u prikupljanju i očuvanju eksponata iz oblasti poštansko-telegrafsko-telefonskog saobraćaja, od istorijskog i kulturnog značaja za Republiku Srbiju i njene građane.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>