• 0
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

"Transport i logistika - u srcu privrede": U PKS konferencija značajna za ceo region

 ≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Između ostalog, na današnjem skupu se govori o uticaju globalnih ekonomsko-geopolitičkih trendova na sektor saobraćaja i logistike, smanjenje emisije CO2, smanjenje operativnih troškova u logistici...

  • 0
PKS, konferencija Foto: Bojana Lazarević

Danas je u Privrednoj komori Srbije (PKS), od 10 časova, započeta druga regionalna konferencija Transport i logistika - u srcu privrede.

Privredna komora Srbije je, u partnerstvu sa Udruženjem italijanskih industrijalaca - Konfindustrijom Srbije, Slovenačkim poslovnim klubom i Hrvatskom gospodarskom komorom, organizovala ovaj događaj sa ciljem da se pronađu inovativna rešenja i strategije kojima će se odgovoriti na izazove u ovom sektoru.

Neke od tema o kojima se razgovara na skupu jesu: uticaj globalnih ekonomsko-geopolitičkih trendova na sektor saobraćaja i logistike, smanjenje emisije CO2—Zeleni dogovor, smanjenje operativnih troškova u logistici, rast e- trgovine, digitalne inicijative i primena veštačke inteligencije.

Sala u zgradi PKS danas je puna, što je pokazatelj da su privrednici spremni i voljni da nauče nešto novo o temama transporta i logistike, ali i da sa drugima podele svoja iskustva.

Goran Vesić, ministar građevine, saobraćaja i infrastrukture, rekao je da se Srbija u poslednjih 10 godina snažno razvija u domenu saobraćaja, kako bismo se približili razvijenijim zemljama i ulagali u logistiku. Trenutno se, kako kaže, gradi 460.000 km puteva u zemlji.

Posebno je značajna brza saobraćajnica koja povezuje Mađarsku, Srbiju i Rumuniju, dodao je. Na Bačkom bregu se, kaže, gradi potpuni novi granični prelaz.

Najavio je i dodatno povezivanje sa BiH, kao i da je u toku nastavak ulaganja u železnicu. U martu ili aprilu se očekuje testiranje brze pruge. U narednom periodu, očekuje se i početak gradnje brze pruge do Niša, a onda i do Skoplja.

PKS, konferencija Foto: Bojana Lazarević

- Gde god se urade pruge i putevi, tu dođu investitori. Očekujemo nove ulagače i zbog Sporazuma o slobodnoj trgovini koji smo sklopili s Kinezima - naveo je Vesić.

Kaže i da planirana mreža brzih pruga funkcioniše tako što će Italija graditi brzu prugu do Slovenije, dok ćemo se sa Grčkom spojiti preko Severne Makedonije, a ideja je da ta pruga stigne i do Istanbula.

Ambasador Slovenije u Srbiji, Damjan Bergant, rekao je da je Slovenija važna raskrsnica transporta i logistike, uz savremenu infrastrukturu i adekvatnu dostavu robe, ali da su svesni i organičenja.

Naglasio je velike interese Srbije i Slovenije kada je reč o železnici, te da je današnji skup prilika za dalje razvijanje ključnog sektora - logistike.

Nikola Pontara, direktor kancelarije Svetske banke u Srbiji, kazao je da su ove teme posebno važne za male, ali otvorene ekonomije, poput Srbije i ostalih zemalja iz regiona.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>