• 0
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Najduži štrajk radnika auto-industrije u poslednje tri decenije: Da li je dogovor na pomolu?

 ≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Sindikat je zatvorio proizvodnju sa 45.000 članova u štrajku, ili oko 31% od 145.000 koji rade u tri kompanije

  • 0
Štrajk automobilskih radnika, Amerika,  ford, dzenelar motors fijat Foto: Tanjug/AP

Štraj radnika u auto-industriji juče je zvanično postao najduži protest te vrste u poslednjih 25 godina u Americi.

Pre tri godine, radnici su štrajkovali 40 dana, a juče je štrajk protiv Dženeral Motorsa, Forda i Stelantisa ušao u 41. dan. Ovo je takođe prvi put da radnici iz sve tri fabrike štrajkuju u isto vreme prenosi CNN.

Za sada je postignut probni dogovor, koji uključuje rekordno povećanje plata, samo sa Fordom, prenosi Bi-Bi-Si.

Dogovor treba da bude odboren od strane sindikalnih vođa i članova sindikata. Ako novi ugovor dobije odobrenje od radnika Forda, on bi postavio standard za razgovore u GM-u i Stellantisu.

Sporazum uključuje povećanje plata za 25% tokom četiri i po godine trajanja ugovora, sa početnim povećanjem od 11%. Najniže plaćenim radnicima na određeno vreme bi se plate povećale za više od 150% tokom tog perioda.

Izvršni direktor i predsednik Forda Džim Farli rekao je u saopštenju da su "fokusirani na ponovno pokretanje fabrike kamiona u Kentakiju, fabrike za sklapanje u Mičigenu i fabrike za sklapanje u Čikagu, pozivajući 20.000 zaposlenih u Fordu da se vrate na posao i ponovo isporučuju punu liniju kupcima".

Proces ratifikacije je 2019. godine trajao 10 dana. I u prošlosti, sindikat je ostao u štrajku tokom procesa ratifikacije.

Nakon objave okvirnog sporazuma između Forda i UAV-a, GM i Stelantis su rekli da rade na probnim sporazumima sa sindikatom.

O protestu

Činjenica da je sindikat dodao te tri ogromne fabrike svojim ciljevima za štrajk znači da je sada u praznom hodu skoro 50% kombinovane američke proizvodnje tri kompanije, prema industrijskim konsultantima GlobalData.

Fabrike koje su zatvorene zbog štrajka u GM-u obično proizvode oko 3.415 vozila dnevno, ili 51% američke proizvodnje. Zaustavljena je proizvodnja od 3.050 vozila dnevno u Fordu i 2.165 vozila dnevno u Stellantisu, ili 56% proizvodnje, prema procenama GlobalData.

Sindikat je zatvorio proizvodnju sa 45.000 članova u štrajku, ili oko 31% od 145.000 koji rade u tri kompanije.

(Telegraf Biznis)

Video: Koje su ekonomske posledice želje Ilona Maska za slobodom govora: Sve o prodaji Tvitera

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>