• 0

Vreme čitanja: oko 3 min.

Čeka li Rusiju scenario Vaterlo? Centralna banka ima odrešene ruke: "Biraće recesiju, pre nego pad rublje"

Vreme čitanja: oko 3 min.

"Iako preti da donese recesiju privredi, povećanje kamatnih stopa je cena koju Rusija mora da plati", prema rečima ministra finansija Antona Siluanova

  • 0
ruska rublja Foto: Shutterstock

Dok se Centralna banka Rusije pripremala da podigne kamatne stope prošle nedelje, izvršni direktor jednog od najvećih državnih zajmodavaca upozorio je da se državni zvaničnici mogu suočiti sa sopstvenim scenarijom „Vaterloa“borbom sa inflacijom, čiji će se ishod pokazati važnim za finansijske institucije i ruska tržišta.

Konačni porast je bio dvostruko veći od predviđanja većine ekonomista, što je odluka koja Rusiju svrstava u vrh svetske liste zemalja sa najvišim kamatnim stopama. Nadolazeći predsednički izbori, kao i svakodnevni gubitak novca zbog rata u Ukrajini, dovode do promene načina ramišljanja i menjanja svakodnevnih navika.

Za predsednika Rusije, Vladimira Putina, novi prioriteti znače da Centralna banka dobija "odrešene ruke" u procesu povećanja kamatnih stopa, što verovatno može biti vrlo pogubno za preduzeća i domaćinstva.

Iako preti da donese recesiju privredi, povećanje kamatnih stopa je cena "kojom će biti izvojevana ratna pobeda", prema rečima ministra finansija Antona Siluanova. Predviđeno je da se sledeće godine izdvoji više novca za vojsku nego za bilo koju drugu granu privrede, što će rublju staviti pod još veći pritisak nego do sada.

Da bi objasnio rizik sa kojim se Centralna banka suočila zbog povećanja kamatnih stopa u oktobru, Dmitrij Pjanov, zamenik predsednika druge najveće ruske banke, VTB, podsetio je javnost na čuvenu bitku koja je dovela do Napoleonovog poraza.

- Kao što je Vaterlo odredio sudbinu Evrope, tako će ove odluke u velikoj meri odrediti sudbinu i finansijskog i bankarskog tržišta u ostatku 2023. i pre svega u 2024. godini - rekao je on za ruski list RBC.

- Zaista smo odlučni da se borimo protiv visoke inflacije - dodala je, pak, ruska guvernerka Elvira Nabiulina.

Ona je naglasila da Banka Rusije preuzima veću odgovrnost nakon ovogodišnjih rashoda, te da je bilo izvesno ponovno uvođenje nekih kontrola kapitala. Čak iako su rashodi porasli u 2023. godini, po Nacrtu budžeta Ministarstva finansija sledeće godine se očekuje novi porast i dostizanje cifre od 36,6 biliona rubalja (393 milijarde dolara).

Ali, kako se rublja stabilizovala nakon skoka u oktobru, pažnja se vraća na inflaciju, što je najveća briga za Ruse. Potrošačke cene su sve više pod pritiskom zbog rekordnog nedostatka radne snage i velike državne potrošnje.  Po proceni Centralne banke, rast cena je u trećem tromesečju u proseku iznosio 12,1% na godišnjem nivou - duplo više nego u februaru.

Kremlj Moskva Rusija Moskva / Foto: Tanjug/AP

U međuvremenu, skupi ratni izdaci i predstojeći izbori ometaju koordinaciju između Ministarstva finansija i Banke Rusije, kažu sagovornici Blumberga.

- Vlasti sada prećutno podržavaju Centralnu banku, jer se svi slažu da će visoka inflacija značiti političku destabilizaciju - rekao je Oleg Vjugin, bivši najviši zvaničnik centralne banke i ministarstva finansija.

Pored najnovije odluke o kamatnoj stopi, Centralna banka je takođe objavila ažurirane prognoze koje pokazuju da će inflacija rasti brže nego što se očekivalo — do kraja ove godine u rasponu od 7 do 7,5 procenata, nakon čega su dodali da bi rast cena mogao da premaši cilj zacrtan za narednu godinu, tj. granicu od 4 posto.

- Ruska centralna banka je duboko posvećena proučavanju stanja Bundesbanke iz 1970-ih godina 20. veka, tj. ideji da će konzervativna ortodoksna monetarna politika pomoći da se zaštiti domaća valuta i ​​umanji inflacija od šokova koji mogu zadesiti cene roba. Sa referentnom kamatnom stopom od 15%, videćemo smanjenje kreditnog rasta u prvoj polovini 2024. godine, što će verovatno dovesti Rusiju u recesiju. Banka Rusije, koja će se suočiti sa izborom između propasti rublje i recesije, odlučiće se za recesiju - ocenio je ruski ekonomista Aleksandar Isakov.

(Telegraf Biznis)

Video: Ruski napad na seoski kafić, ostale samo ruševine

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>