• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Ne vidi se kraj borbi Kine protiv deflacije: Indeks potrošačkih cena na ivici negativnog rasta

Vreme čitanja: oko 2 min.

Azijska država se potencijalno suočava sa novom borbom protiv pada cena u narednih nekoliko godina

  • 0
kina, trgovina Foto: Shutterstock

Podaci koji budu objavljeni u četvrtak će verovatno pokazati da su potrošačke cene u Kini ponovo pale u deflaciju u oktobru, dok će, pak, proizvođačke cene takođe biti "u minusu" 13. mesec zaredom, nagovestili su sagovornici Blumberga.

Indeks potrošačkih cena je u julu skliznuo u deflaciju i od tada se kretao na ivici negativnog međugodišnjeg rasta.

Iako je Narodna banka Kine u avgustu saopštila da će se cene "oporaviti" od letnjeg teškog perioda, još jedan pad bi mogao pokazati da je procena bila previše optimistična. Morgan Stenli vidi da se Kina potencijalno suočava sa novom borbom protiv pada cena u narednih nekoliko godina, pišući nedavno da je Peking "u početnoj fazi bitke za deflaciju".

Slabe brojke, prouzrokovane inflacijom, pružaju neizvesnije izglede za ekonomski rast zemlje nakon neočekivanog sužavanja fabričke aktivnosti i usporavanja rasta u sektoru usluga u oktobru.

- Potražnja kineske proizvoda je i dalje slaba - rekao je Lari Hu, šef kineske ekonomije u "Macquarie Group Ltd". On je rekao da će deflator BDP-a verovatno biti negativan u poslednja tri meseca ove godine, i dodao da je u padu već dva uzastopna kvartala, prvi put od 2015. godine.

Drugi izveštaji koji će biti objavljeni u narednim danima mogu pružiti dodatne naznake o putanji ekonomskog oporavka.

Podaci o izvozu u utorak će, verovatno, pokazati smanjenje pada u oktobru na godišnjem nivou, iako je to delimično zbog blokada sa kojima se Kina još uvek borila zbog pandemije, ali ipak rastu očekivanja od Centralne banke Kine da pruži veću podršku likvidnosti putem smanjenja stope obavezne rezerve.

Neki analitičari predviđaju da bi Centralna banka to mogla učiniti pre svojih mesečnih kreditnih operacija - sredinom novembra, jer porast emisije državnih obveznica pritiska međubankarsku likvidnost.

"Rast kredita će verovatno pokazati da nedavni podsticaji rade na stimulisanju zaduživanja. Izgleda da će pad trgovine biti manji nego u prethodnom mesecu, ali to bi bilo zbog efekata statističke greške, a ne znak povećanja potražnje u Kini ili u inostranstvu. Inflacija potrošačkih cena će verovatno ostati blizu nule", ocena je Blumberga.

(Telegraf Biznis)

Video: Ceremonija završetka izgradnje dela Evroazija trejding centra

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>