• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Ovo pravo ostvarujete na Dan primirja u Prvom svetskom ratu: Koliko vas radi danas?

Vreme čitanja: oko 1 min.

Samo ako praznik pada u nedelju, važi sistem prenosa na sledeći radni dan

  • 0
Državni praznik, neradni dani Foto: A. Nalbantjan, Shutterstock, Telegraf, Pixabay

Danas obeležavamo Dan primirja u Prvom svetskom ratu, koji se inače u zemlji praznuje neradno. Ipak, kako ove godine pada na prvi dan vikenda, ima onih koji će i ovaj dan provesti u radu.

Naime, prema Zakonu, samo ako praznik pada u nedelju, važi sistem prenosa na sledeći radni dan. Stoga, ove godine izostaje momenat "produženog vikenda", ali imamo lepu vest za sve - ko radi danas, dobija duplu dnevnicu.

Podsetimo, kako je Telegraf Biznis pisao pre par dana, svi koji rade danas stiču pravo na uvećanu zaradu i to najmanje 110 odsto od osnovice za rad na dan praznika, koji je neradan dan. I ovo je definisano Zakonom o radu, član 108.

Prema Zakonu se dodaje i da, ako su se istovremeno stekli uslovi po više osnova (rad noću, prekovremeni rad...) utvrđenih u stavu 1. pomenutog člana, procenat uvećane zarade ne može biti niži od zbira procenata po svakom od osnova uvećanja.

Praktično, ako radite danas, primićete 100 odsto redovne dnevnice, plus uvećanje. Odnosno, 210 odsto ugovorene dnevnice.

Da li radite na Dan primirja u Prvom svetskom ratu?

Glasajte

Ima li poslodavac pravo da vas ne isplati po Zakonu?

Pitanje da li postoji rupa u Zakonu, te da li poslodavac ima legitimno pravo da vam ne isplati rad na praznik ako pada za vikend, proverili smo sa advokatskom kancelarijom.

Kako pojašnjava advokat Tijana Vladisavljević za Telegraf Biznis, sve zavisi od onoga što vam piše u Opštem aktu poslodavca i Ugovoru o radu.

Ukoliko je u njima jasno definisan rad subotom i nedeljom, onda sigurno ostvarujete pravo na uvećanu zaradu.

Pa koliko nas ima?

(Telegraf Biznis)

Video: Gejmeri zarade 7 srpskih plata, spremaju se za turnir kao sportisti, a evo kakvo je njihovo zdravlje

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>