• 20
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Republika Srbija je od danas 100 odsto vlasnik Er Srbije: Šta se desilo sa Etihadom?

 ≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Sledi nabavka velikih aviona, otvaranje novih destinacija

  • 20
Er Srbija avion Airbus A330-243 Foto: Shutterstock

Ministar finansija, Siniša Mali, izjavio je da će država Srbija danas završiti svu neophodnu papirologiju i preuzeti preostali udeo u Er Srbiji od Etihad ervejza.

- "Er Srbija" je najveća avio-kompanija u regionu. Od kompanije koja je bila u bankrotu, napravili smo lidera koji sada leti na četiri kontinenta, u velikom broju zemalja i postali smo primer na koji način, kroz jednu avio-kompaniju koja je uspešna, možete dalje da doprinesete ekonomskom razvoju vaše zemlje - rekao je Mali novinarima u Ministarstvu finansija.

Dodao je da će država posvetiti punu pažnju daljem razvoju "Er Srbije" i naveo da sledi nabavka velikih aviona, otvaranje novih destinacija.

- Želim da zahvalim ljudima iz "Etihad ervejza", koji su od 2013, naši partneri i suvlasnici "Er Srbije". Oni iz ove kompanije izlaze zbog njihovih poslovnih odluka, a na nama je da razvijamo našu kompaniju - rekao je Mali.

Podsećamo i kako je tekao dogovor oko udela "Etihada" u "Er Srbiji": najpre je došlo do privatizacije "Jat ervejza", a "Etihad" je izabran za kompaniju koja bi trebalo da podigne našeg prevoznika, odnosno da ga izbavi iz dugova.

"Cilj nam je da Er Srbija 2027, kada slavi 100 godina i kada organizujemo izložbu EXPO, ima 100 redovniih i čarter destinacija", kaže Siniša Mali. Dodaje i da je EXPO izuzetno važan događaj za sve nas, koji treba da doprinese i daljem rastu i razvoju naše ekonomije, daljem pozicioniranju naše zemlje kao lidera u regionu.

Potom je za 51 odsto udela u novoosnovanoj "Er Srbiji" iz budžeta izdvojeno 90 miliona dolara, uz obavezu da budu namireni prethodni dugovi "Jata" od 237,7 miliona dolara.

Umesto direktnog ulaganja, kompanija iz Ujedinjenih Arapskih Emirata je pozajmila "Er Srbiji" 40 miliona dolara koje je kasnije konvertovala u svoj udeo – 49 odsto.

Pre oko godinu dana, država Srbija je odlučila da dokapitalizuje "Er Srbiju" tako što će postati vlasnik 1,82 miliona akcija koje će platiti 15,5 miliona evra. Dokapitalizacija srpske nacionalne avio-kompanije preduzeta je na zahtev "Er Srbije", u skladu sa uredbom vlade kojom se predviđa mera dokapitalizacije privrednih subjekata pogođenih pandemijom, saopšteno je tada.

Tim potezom je dodatno bio smanjen udeo "Etihada" u "Er Srbiji" - na 16,4 odsto, dok je državni udeo povećan na 83,6 odsto. Prethodno, država Srbija je imala 82 odsto akcija, a emiratski avio-div 18 odsto.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>