• 0
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 1 min.

Zašto preduzeća izvlače milijarde profita iz Kine?

 ≫ 

Vreme čitanja: oko 1 min.

Sve oči biće urte u ključni sastanak kineskog lidera Si Đinpinga i američkog predsednika Džoa Bajdena ove nedelje

  • 0
kina, trgovina Foto: Shutterstock

Strane kompanije izvlače novac iz Kine brže nego što su ga "unosile", pokazuju zvanični podaci. Usporena ekonomija zemlje, niske kamatne stope i geopolotička borba sa SAD podstakle su sumnju u ekonomski potencijal ove azijske zemlje.

Sve oči biće urte u ključni sastanak kineskog lidera Si Đinpinga i američkog predsednika Džoa Bajdena ove nedelje prenosi Bi-Bi-Si.

Ali čini se da preduzeća već greše na strani opreza.

- Nemir oko geopolitičkog rizika, neizvesnost unutrašnje politike i sporiji rast guraju kompanije da razmišljaju o alternativnim tržištima - kaže Nik Maro iz Economist Intelligence Unit (EIU).

Kina je zabeležila deficit od 11,8 milijardi dolara (9,6 milijardi funti) u stranim investicijama u tri meseca do kraja septembra, prvi put od kada se beleži evidencija 1998.

Ovo sugeriše da strane kompanije ne reinvestiraju svoj profit u Kinu, već novac izvlače iz zemlje.

Podsetimo, Kina je sprovela jedno od najstrožih karantina u vezi sa pandemijom na svetu kroz svoju politiku „nulte pandemije“.

To je izazvalo poremećaje u lancima snabdevanja mnogih kompanija, kao što je tehnološki gigant Epl, koji većinu svojih Ajfona proizvodi u Kini. Firma je od tada diverzifikovala svoj lanac snabdevanja preselivši deo proizvodnje u Indiju.

Kompanije su oprezno optimistične u pogledu predstojećeg sastanka predsednika Sija i Bajdena, kaže gospodin Maro iz EIU.

- Direktni sastanci dva predsednika imaju tendenciju da ispolje stabilizujuću snagu na bilateralne odnose. Takođe smo videli nalet diplomatskog angažmana SAD i Kine u poslednjih nekoliko meseci, što je doprinelo osećaju da obe strane imaju za cilj da "postave sprat" ispod odnosa - kaže on.

(Telegraf Biznis)

Video: Vesić iz Pekinga: "Važan sporazum za pomorce, brodovi će prolaziti slobodno"

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>