• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Opet ćemo gledati filmove: Gotov štrajk glumaca, industrija "lakša" za milijardu dolara

Vreme čitanja: oko 1 min.

Industrija je ove godine skoro stala zbog pobune američkih pisaca, a potom i glumaca

  • 0
bioskop ilustracija Foto: Pixabay/Amitkrsocial

Ugovor glumaca i pisaca sa udruženjem filmskih studija i TV kuća vredan je više od milijardu dolara.

Holivudski glumci prekinuli su četvoromesečni štrajk nakon što je njihov sindikat postigao dogovor sa Udruženjem filmskih i TV kompanija. Trogodišnji ugovor, kako su objavili, vredi više od milijardu dolara, uključujući povećanje minimalne zarade i nove bonuse koje će isplaćivati servisi za striming u vidu bonusa zasnovanih na ocenama.

Takođe, ugovorom je predviđena i zaštita od neovlašćenog korišćenja sadržaja generisanog veštačkom inteligencijom, odnosno digitalnih dvojnika, zbog čega su, prema rečima aktera, bili u opasnosti da izgube značajan deo prihoda prenosi Poslovni.hr.

Bez sumnje, to je velika prekretnica za Holivud, industriju vrednu više od 130 milijardi dolara, koja je ove godine skoro stala zbog pobune američkih pisaca, a potom i glumaca, nezadovoljnih uslovima i primanjima. Holivudski štrajkovi oborili su rekorde po trajanju i troškovima, procenjuje se da je izgubljeno šest milijardi dolara, navodi američki magazin Fortune.

Iako su glumci i pisci ostvarili određene pobede, industrija kojoj se vraćaju i dalje prolazi kroz bolnu transformaciju, posebno u oblasti striminga. I pre štrajka je revidirana strategija striming servisa, pa se posle nekoliko godina nekontrolisane produkcije većina opredelila za manje serija i filmova, uz smanjenje broja zaposlenih kako bi došli do profitne zone.

- Bolja plata, manje poslova i intenzivna konkurencija, ovo je svet koji sada čeka glumce - smatra novinar Met Beloni, osnivač Puka.

Vodeći pregovarač Sindikata glumaca Dankan Krabetri Iriland ostaje optimista u pogledu onoga što dolazi.

- Videćemo u narednim danima, nedeljama i mesecima koje su prave namere industrije. Ali verujem da studiji zaista žele da vrate ljude na posao i da će to učiniti.

(Telegraf Biznis)

Video: Nenad Radić je svetski prvak u pravljenju varalica za pecanje

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>