• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Srbija dobija još jednog snabdevača gasom: Stiže 400 miliona kubnih metara do kraja 2024.

Vreme čitanja: oko 2 min.

Dubravka Đedović Handanović je ove nedelje u zvaničnoj poseti Bakuu

  • 0
Gas, gasovod, zavarivač Foto: Shutterstock

U Bakuu su danas potpisani Memorandum o razumevanju između resornih ministarstava Srbije i Azerbejdžana, kojim se produbljuju odnosi u oblasti energetike i komercijalni ugovor između gasnih kompanija Sokar i Srbijagas, što će omogućiti isporuke do 400 miliona kubnih metara gasa iz Azerbejdžana u Srbiju do kraja naredne godine.

Ministarstvo rudarstva i enegetike je saopštilo da su ti sporazumi potpisani tokom zvanične posete ministarke Dubravke Đedović Handanović Bakuu.

"Današnjim potpisivanjem Memoranduma produbili smo bilateralnu saradnju Srbije s Azerbejdžanom u energetici i osigurali snabdevanje gasom iz te zemlje u količinama do 400 miliona kubnih metara gasa godišnje do 2026, dok nakon toga možemo dobavljati i milijardu metara kubnih gasa iz ove zemlje", rekla je Đedović Handanović posle potpisivanja Memoranduma i komercijalnog ugovora u Ministarstvu energetike Azerbejdžana.

Dodala je da dve zemlje imaju stratešku saradnju, zahvaljujući prijateljskim odnosima i uzajamnom poštovanju dvojice predsednika. Navela je i da će po završetku izgradnje gasne interkonekcije sa Bugarskom, Srbija imati Azerbejdžan kao još jednog snabdevača gasom.

"Posle završetka gasovoda Balkanski tok, koji je obezbedio dodatnu sigurnost i otvorio novi pravac snabdevanja, sada ostvarujemo i strateški cilj da diversifikujemo snabdevače i dodatno jačamo svoju poziciju kao tranzitne zemlje za snabdevanje gasom zemalja centralne Evrope. Završetak gasne interkonekcije Srbija-Bugarska očekujemo u narednim danima, čime će biti ispunjeni i infrastrukturni preduslovi za novi izvor snabdevanja gasom", rekla je Đedović Handanović, i dodala da potpisani Memorandum otvara i druge mogućnosti za saradnju između dve zemlje, koje se tiču isporuka tečnog prirodnog gasa preko LNG terminala u Turskoj i Grčkoj, kao i potencijalne saradnje na razvoju kapaciteta za izgradnju gasnih elektrana i skladišta gasa.

Ministarka je podsetila i da sve projekcije govore da će potrebe Srbije za prirodnim gasom tokom ove decenije rasti i da se očekuje da se ukupna potrošnja gasa poveća sa oko tri milijarde kubnih metara gasa u 2022. na oko četiri milijade kubnih metara do 2030.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>