• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

"Radovi teku očekivanom dinamikom": Kada se gasovod sa Bugarskom pušta u probni rad?

Vreme čitanja: oko 1 min.

Ove nedelje potpisan je i ugovor za isporuku gasa iz Azerbejdžana do 400 miliona metara kubnih godišnje

  • 0
KOPAONIK GASOVOD CEVI Foto: Tanjug/Aleksandar Nićiforović

Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović izjavila je nakon obilaska radova na izgradnji gasne interkonekcije Srbija-Bugarska, koji su u finalnoj fazi, da očekuje da će novi gasovod biti pušten u probni rad pre kraja meseca.

- Radovi teku očekivanom dinamikom i u finalnoj su fazi. Na gasno merno-regulacionoj stanici Niš 2 sada se već radi na detaljima, dok su Trupale, kao najveći objekat na ovom gasovodu, završene - rekla je Đedović Handanović nakon obilaska završnih radova.

Navela je da će sledeće nedelje MUP izvršiti kontrolu gasne interkonekcije, pregled radova, kako bi bili ispunjeni svi uslovi da gasovod uđe u probni rad pre kraja novembra, kao što je bilo i planirano, saopštilo je Ministarstvo rudarstva i energetike.

- Potpisan je ugovor između Transportgasa i Bulgartransgasa o gasnoj interkonekciji. Time su ispunjeni ugovorni preduslovi sa svim uključenim stranama da interkonektor uđe u probni rad i da imamo još jedan izvor snabdevanja gasom u toku ove grejne sezone, ali i ubuduće, što je veoma važno za sigurnost snabdevanja naših građana i privrede - istakla je ministarka.

Podsetila je da je ove nedelje potpisan i ugovor za isporuku gasa iz Azerbejdžana do 400 miliona metara kubnih godišnje u periodu do 2026, a nakon toga od 2027. te količine mogu biti i do tri puta veće. Đedović Handanović je gasno-merno regulacione stanice Niš 2 i Trupale obišla sa Nenadom Jocićem, načelnikom Uprave za preventivnu zaštitu od požara Ministarstva unutrašnjih poslova.

(Telegraf Biznis)

Video: Devet izazova vise nad glavom svetske ekonomije dok je Ukrajina u ratu: Svačiji novčanik je ugrožen

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>