• 0
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Premijerka Brnabić na dodeli vinskih trofeja: Veća ulaganja za vinogradare i vinare u 2024. godini

 ≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Dodela se održava danas u okviru Sajma vina

  • 0
Ana Brnabić Foto: Tanjug/printscreen

Dodela vinskih trofeja "Open Balkan Wine Trophy 2023" održana je danas na na Drugom međunarodnom sajmu vina "Vinska vizija Otvoreni Balkan". Događaju je prisustvovala i premijerka Srbije Ana Brnabić.

Kako je navela predsednica žirija, članovi su imali priliku da probaju neka od najboljih vina sa ovih prostora. S obzirom na to da su u pitanju internacionalne sudije, okusili su ukuse koje ranije nisu probali.

- Ova regija ima dugačku istoriju kada su u pitanju vina. Vino spaja ljude. Na ovim prostorima, ako želite da upoznate ljude, morate da sednete i probate njihovo vino - navela je predsednica žirija Kerolajn Gilbi.

Obraćanje Ane Brnabić 

Predsednica Vlade Srbije navela je da joj je izizetna čast što je večeras na ovom događaju.

- Čini mi se da je bolje nego prošle godine, a i tada smo bili prezadovoljni. Prvi put na sajmu vidim toliko srećnih i zadovoljnih ljudi. Ovo je drugi put da pokazujemo drugačiju viziju Balkana. Viziju Otvorenog Balkana koju spaja lepa tradicija, gastronomija, vrednosti i vino. Ovo je pokazatelj da naš region može da deli zajedničku viziju i da imamo lepšu budućnost od prošlosti - rekla je Ana Brnabić.

Ona je navela da će Vlada Republike Srbije nastaviti da podržava sve vinare, vinogradare i rakijaše dodatnim sredstvima.

- Svaki kraj Srbije u kom se otvorila vinarija izgleda lepše i bogatije. Obećava da će se tu bolje živeti i da će mladi ostajati tamo, zbog toga ćemo više uložiti i želimo da pokažemo zahvalnost - rekla je.

Dodeljeni trofeji

Nagrade su dodeljene najboljima u sorti autohtonih vina sa Balkana.

Nacionalni trofej Srbije osvojila je vinarija Zvonko Bogdan Šardone 2022.

Nacionalni trofej Albanije osvojila je vinarija Duka, iz Severne Makedonije trofej je ponela vinarija Šato Kamnik.

Za najbolje crveno vino nagradu je dobila vinarija Šišatou, vinarija Krstašica odnela je prvo mesto kada je u pitanju belo vino, a najbolje belo vino autohtone sorte imala je vinarija Tikveš.

Vinarija Manastira Studenica odnela je pobedu u kategoriji najbolje crveno vino autohtone sorte, dok je najbolje roze vino imala vinarija 100 žena. Najbolje penušavo vino imala je vinarija Aleksandrović, dok je vinarija Bikicki odnela pobedu u kategoriji najbolje oranž vino.

Vinarija Fruškogorski vinogradi odnela je trofej za najbolje slatko vino, a najbolje pjačano vino imala je vinarija Veritas Ćuković.

Podsetimo, Sajam vina otvoren je 16. novembra, a svečanosti je prisustvovao i predsednik Srbije Aleksandar Vučić. Predsednik Vučić je zajedno sa premijerkom Anom Brnabić dočekao ispred sajma makedonskog premijera Dimitra Kovačevskog i predsednika Crne Gore Jakova Milatovića i predsednika italijanske regije Veneto Luka Zaja. Predviđeno je da se video porukom obrati i albanski premijer Edi Rama.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>