• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

"Mogu da budu smrtonosne, izazivaju požar": Popularne solarne baterije povučene iz prodaje u Australiji

Vreme čitanja: oko 1 min.

Do sada je prijavljeno najmanje devet požara zbog ovih baretija, uključujući jedan slučaj u kome je jedna osoba povređena, kao i jedan u kom je kuća potpuno izgorela

  • 0
LG solarne baterije Foto: Shutterstock

Hiljade popularnih solarnih baterija su hitno povučene iz prodaje nakon što je Australijancima rečeno da pretraže svoje domove i pronađu ove proizvode koji mogu da izazovu požar.

Pomoćnik blagajnika Stiven Džons objavio je upozorenje o nacionalnoj bezbednosti nakon što je Australijske komisije za konkurenciju i potrošače u vezi sa solarnim litijum-jonskim baterijama kompanije LG u ponedeljak.

"Postoji ozbiljan rizik od povreda, izazivanja smrti ili materijalne štete ako dođe do požara, posebno jer se baterije obično postavljaju na unutrašnji ili spoljašnji zid", rekao je Džons.

On je dodao da se baterije mogu zapaliti u bilo kom trenutku bez ikakvog upozorenja.

"Požari koji nastanu iz litijum-jonskih baterija teško se gase i mogu da se spontano ponovo zapale, a posledice  požara mogu da se pogoršaju tokom prolećne i letnje sezone zbog viših temperatura. Pomenute LG baterije su velike litijum-jonske baterije koje omogućavaju hvatanje i skladištenje energije sa solarnih panela", rekao je on.

Do sada je prijavljeno najmanje devet požara zbog ovih baretija, uključujući jedan slučaj u kome je jedna osoba povređena, kao i jedan u kom je kuća potpuno izgorela.

U izjavi za medije, ACCC je pozvao da bi svako ko ima solarni sistem trebalo da proveri svoju bateriju sada kako bi se uverio i sačuvao svoju porodicu.

"Ove baterije mogu da se pregreju i to bi moglo da izazove požar u kući koji bi potencijalno mogao da povredi ili čak ubije ljude", navodi se u izveštaju.

Komisija procenjuje da trenutno u domaćinstvima širom australije postoji 8.000 ovakvih baterija.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>