• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Do Šapca i Savom: Putnički brodovi pristajaće na novosagrađenom međunarodnom pristaništu

Vreme čitanja: oko 1 min.

zgradnjom pristaništa Šabac se uključuje u međunarodni rečni putnički saobraćaj

  • 0
Pristanište Sava Foto:Dragan Grujić

Pri kraju je izgradnja međunarodnog putničkog pristaništa na Savi kod Šapca, pa će osim autoputem iz Beograda do ovog grada uskoro moći da se putuje i brodom.

Hroničari grada su zabeležili da se parnim brodom putovalo od prestonice još od kraja 19. veka, pa sve do završetka Drugog svetskog rata. Obnavljanje rečnog putničkog saobraćaja u Šapcu vide kao značajnu investiciju za privredni, a naročito razvoj turizma.

- Na inicijativu Agencije za upravljanje lukama Vlada Republike Srbije je proglasila Šabac za lučko područje, a država je u izgradnju pristaništa uložila 555.000 evra. Autoput Ruma-Šabac, novi most preko Save, brza saobraćajnica do Loznice koja se gradi i međunarodno pristanište dodatno pružaju šanse za razvoj privrede i turizma u našem gradu - ističu u Šapcu.

Uporedo sa završnim radovima na izgradnji pristaništa rekonstruisana je Savska ulica koja grad povezuje sa rekom, izgrađeni trotoari i biciklistička staza, a planirano je da se urede parkovi, sportsko-rekreativni tereni, izgrade ugostiteljski i drugi uslužni objekti. Zelena oaza na obali reke biće na raspolaganju Šapčanima i prvo sa čime će se sresti turisti koji se brodom upute u ovaj grad.

Izgradnjom pristaništa Šabac se uključuje u međunarodni rečni putnički saobraćaj. Odavde je uzvodno moguće putovati do Sremske Mitrovice, gde je sagrađeno prvo putničko pristanište na ovoj reci u Srbiji, kao i nizvodno do Beograda.

- Grad dobija priliku da postane nautički centar i zahvaljujući prirodnim potencijalima turistima približi brojne kulturno-istorijske znamenitosti, manifestacije i bogatu i raznovrsnu turističku ponudu ovog kraja - optimisti su turistički radnici u Šapcu.

(Telegraf Biznis)

Video: Snimci nemačkih brodova iz II svetskog rata, koji su izronili na Dunavu: Ovako to izgleda iz drona

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>