• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Koliko košta "biti žena" i da li ste rođene na "srećnijoj" tački sveta? Poražavajući podaci (ANKETA)

Vreme čitanja: oko 2 min.

Menstrualno siromaštvo pogađa 500 miliona osoba

  • 0
menstruacija Foto: Shutterstock

Prema podacima Svetske banke, procenjuje se da 500 miliona žena pati od tzv. "menstrualnog siromaštva", budući da toliki broj žena i devojaka nema pristup osnovnim higijenskim proizvodima za menstruaciju.

Ali, jedna mlada žena iz Velike Britanije, Ela, odlučila je da uradi nešto po tom pitanju. Ono što je počelo kao hobi, kod kuće, tokom karantina, pretvorilo se u globalnu dobrotvornu organizaciju koja se finansira putem donacija, i pomaže hiljadama žena.

BBC je zavirio u deo njene operacije u Libanu, da vidi kako protiče projekat Pachamama. Za ove tri godine, tim od hiljade volontera je sašio više od 100.000 pamučnih uložaka.

- Mnoge žene ne znaju ili nemaju kome da se obrate, jer je zastupljena stigma, a kada dobiju menstruaciju i nemaju osnovne higijenske proizvode, onda sve prelazi na odeću - priča Ela, i dodaje da su žene u nekim područjima sveta uplašene da pričaju o menstruaciji.

- Ovde, u našem regionu, žene se stide da traže uloške - kaže jedna od izbeglica, Zahra, a Sana dodaje: "I dalje me je sramota. Perem ih i sušim unutra, tako da niko ne vidi".

Organizacija Pachamama distribuira 60% svojih proizvoda u Liban, a posebno su svesni teške situacije u kojoj se nalaze izbeglice. Ekonomsko stanje je krizno, cene visoke, a ljudi su prinuđeni da biraju između hrane i ostalih potrepština, među kojima je i ovakav tip proizvoda - za menstruaciju.

Da li higijenski ulošci za menstruaciju treba da budu besplatni?

Glasajte

Kako se snalaze ove žene?

Jedna od opcija je da iseku iznošenu odeću, kako bi od toga napravile higijenske proizvode za sebe i devojčice. Probale su i neke druge metode, ali one izazivaju alergije ili, jednostavno, nisu bezbedne.

Ulošci koje obezbeđuje Elina organizacija su višekratni, tako da se nakon upotrebe mogu prati i ponovo koristiti.

Sana kaže da je u prošlosti kupovala higijenske uloške, ali da su je skupo koštali, 4 do 5 dolara mesečno. Ovi inovativni ulošci im sada štede novac, jer im je potreban za druge troškove: medicinske uslove, kiriju...

Podsećamo vas da je Telegraf Biznis nedavno pisao o ovoj temi, gde otkrivamo i neke druge podatke o menstrualnom siromaštvu.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>