• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

NBS nastavlja da kupuje zlato: Rezerve su nam trenutno "teške" 2,3 milijarde evra

Vreme čitanja: oko 1 min.

Lane su naša i centralne banke širom sveta kupile više od 1.000 tona zlata

  • 0
zlato Foto: Shutterstock.com

Poslednjih nekoliko godina Centralna banka Srbije je ubrzano vratila sve zlato čuvano u inostranstvu, te kupovinom na domaćem i stranom tržištu znatno uvećala zlatne fondove.

Sa vrednošću od oko 2,3 milijarde evra, naše zlatne rezerve su porasle dva i po puta u odnosu na 2012. godinu. Slični trendovi su i u Holandiji, Austriji, Poljskoj, Mađarskoj, Rumuniji, a izuzetna tražnja za ovim plemenitim metalom vlada

i u Nemačkoj, Kini, Americi, gde se zlato smatra jednim od najsigurnijih "čuvara vrednosti" među raznim investicijama.

Prema podacima Svetskog odbora za zlato, najveće zlatne rezerve u svetu imaju SAD - sa 8.133 tone, a zatim Nemačka - sa 3.355 tona. Na trećoj i četvrtoj poziciji su Italija i Francuska - sa nešto manje od 2.500 tona. Peta je Rusija - sa 2.298 tona, a šesta Kina - sa 2.010 tona. Na Zapadnom Balkanu prvo mesto drži Srbija - sa 38,5 tona, zatim Severna Makedonija, Slovenija, Albanija, BiH i na kraju Hrvatska - sa dve tone zlata.

Ekonomski analitičari kažu da to i ne treba da čudi, jer je upravo zlato ključni element u jačanju ekonomske stabilnosti zemlje, ali i poručuju da je vreme da i naši građani razmisle o čuvanju i investiranju u plemenite metale.

Bruto devizne rezerve Narodne banke Srbije premašile su rekordnih 22,5 milijardi evra. Zlato, kao deo strukture ovih rezervi, u vreme globalnih kriza, nestabilnosti, inflacije, ima poseban značaj. Proces vraćanja zlata u zemlju završen je sredinom 2021. godine, u jeku pandemije, saopšteno je.

U NBS kažu da je razlog tome, pre svega, povećanje sigurnosti i raspoloživosti zlatnih rezervi u periodima globalne neizvesnosti. Ova inicijativa sledi primer drugih centralnih banaka koje su takođe vratile svoje zlatne zalihe radi osnaživanja domaćih ekonomija.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>