• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Nastavlja se program "Finansijska pismenost": Nova šansa za 1.500 srednjoškolaca, realizovaće se u 20 gradova

Vreme čitanja: oko 2 min.

Prošlogodišnji pilot program rezultirao je uspehom - đaci su pokazali veliko interesovanje i učešće, nastavnici su dobili podršku za ovu važnu vrstu pismenosti za svoje đake i podršku privrede, a mentori se povezali sa mladima

  • 0
finansijska pismenost Foto: Matija Vukov

Grupa za obrazovanje, koju čine Dostignuća mladih u Srbiji, Nordeus fondacija, Inicijativa Digitalna Srbija i Centar za promociju nauke, nastavlja program edukacije srednjoškolaca širom Srbije iz oblasti finansija, saopštila je danas Nordeus fondacija.

Od decembra ove godine, program "Finansijska pismenost" nastavlja da se realizuje u više od 20 gradova, čime će biti obuhvaćeno oko 1.500 dece iz 51 škole.

Kako je navedeno, povećao se i broj partnera zainteresovanih za učešće u ovom programu, pa će tako u narednom ciklusu učestvovati 53 biznis mentora iz 10 kompanija - A1 Srbija, Banka Intesa, Prokredit banka, OTP banka, Telekom Srbija, Unikredit banka, Erste banka, Đenerali osiguranje, Masterkard i Viner Štediše osiguranje.

Nakon celodnevnog treninga za mentore iz kompanija i nastavnike iz cele zemlje u Nordeusu, niz radionica održaće se u periodu od decembra do marta, kada oni zajedno ulaze u učionice i prenose znanje i svoje iskustvo mladima, upoznaju ih sa svojim zanimanjima i odgovoraju na sva njihova pitanja i dileme.

Učenici će učestvovati u radionicama u kojima će se obraditi planiranje kućnog budžeta, kvizovima kroz koje će upoznati osnovne finansijske pojmove, kao i studijama slučaja tokom kojih će saznati šta je to investiranje i kako funkcioniše.

Prošlogodišnji pilot program rezultirao je uspehom - đaci su pokazali veliko interesovanje i učešće, nastavnici su dobili podršku za ovu važnu vrstu pismenosti za svoje đake i podršku privrede, a mentori se povezali sa mladima, ističe se u saopštenju.

Iz Nordeusa navode da je iskustvo rada sa predstavnicima kompanija, kako za đake, tako i za profesore, bilo jedinstveno i korisno.

Biznis mentori su uspeli da primere iz svakodnevice, kada je reč o finansijskim odlukama, približe đacima na inovativan i praktičan način.

"Za mene je ovo bilo jedno sasvim novo iskustvo i divan način da mi, profesionalci, svoj mali doprinos damo zajednici i njenom najvažnijem delu - mladima", utisak je jednog od mentora predavača.

Pored toga, profesionalci su imali priliku da steknu uvid u to kako mladi razmišljaju i koja su njihova interesovanja.

"Postali smo mnogo svesniji kako život funkcioniše i kako treba da razmišljamo za budućnost, ali i kako da budemo bolja podrška svojim porodicama. Za neke finansijske pojmove ili odluke smo čak mi postali ti koji edukujemo svoje roditelje ili bake i deke", izjavila je jedna od učenica, učesnica pilot programa Finansijska pismenost.

Funkcionalna znanja, poput finansijske pismenosti, u velikoj meri utiču na kvalitet odluka u svakodnevnom životu, pa tako i na sam kvalitet života, navodi se u saopštenju Nordeusa i dodaje da, što ranije budu dostupna mladim ljudima, to su njihove šanse za uspeh u životu veće.

"Ova znanja i veštine se već nalaze u privredi, među stručnjacima različitih zanimanja, a ovaj program je odličan primer kako se mogu podeliti i biti odlična nadogradnja formalnom obrazovanju u školama svih profila u zemlji", zaključuje se u saopštenju.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>