• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Šok na Novom Zelandu zbog nove odluke o pušenju: Da li zemlja, ipak, bira ekonomiju ispred zdravlja?

Vreme čitanja: oko 1 min.

Većina zdravstvenih grupa na Novom Zelandu je zgrožena aktuelnim potezom vlade...

  • 0
Gašenje cigarete Foto: Shutterstock

Nova vlada Novog Zelanda planira da ukine zabranu pušenja koja je aktuelna u svetu, kako bi finansirala smanjenje poreza. Zakonom, koji je uveden pod palicom prethodne vlade - predvođene Džasindom Ardern, sledeće godine bi se zabranila prodaja cigareta svima rođenima posle 2008. godine.

Pušenje je, navodi se, "vodeći uzrok smrti na Novom Zelandu koji se može sprečiti", a politika je imala za cilj da spreči mlade generacije da usvoje naviku pušenja. Zdravstveni stručnjaci su, sada, oštro kritikovali iznenadni preokret.

"Užasnuti smo i zgroženi... Ovo je neverovatno retrogradan korak prema vodećim svetskim, apsolutno odličnim zdravstvenim merama", rekao je profesor Ričard Edvards, istraživač kontrole duvana i stručnjak za javno zdravlje na Univerzitetu Otago.

On je dalje dodao da je većina zdravstvenih grupa na Novom Zelandu zgrožena onim što je vlada uradila i poziva je da povuče odluku. Prošle godine je usvojen zakon na međunarodnom nivou, a istraživački modeli podržavaju ključne reforme. Mere su uključivale ograničavanje broja prodavaca duvana i smanjenje nivoa nikotina u cigaretama.

To modeliranje je sugerisalo da bi zakoni o zabrani pušenja mogli da spasu do 5.000 života svake godine. Veruje se da su zakoni Novog Zelanda inspirisali i vladu Velike Britanije u septembru, da uspostavi sličnu zabranu pušenja za mlade ljude.

Portparolka iz VB je rekla da je stav premijera Rišija Sunaka ostao nepromenjen i nakon nove odluke Novog Zelanda. Neki poslanici, uključujući novog premijera Krisa Luksona, takođe su tvrdili da bi zabrana dovela do crnog tržišta duvana. Međutim, njegova Nacionalna partija, koja je osvojila 38% glasova na izborima 14. oktobra, nije pomenula zakone o zabrani pušenja tokom predizborne kampanje.

(Telegraf Biznis)

Video: Nebojša Lozo: Naši proizvodi su našli put do svakog kontinenta

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>