• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Prodaja državnih obveznica uzela maha: Svet će biti zaglavljen u krizi i 2024.

B. L.

Vreme čitanja: oko 1 min.

Očekuje da će Nemačka, Francuska, Italija i Španija sledeće godine povećati prodaju obveznica na više od 1,1 bilion evra

  • 0
Posao, sastanak Foto: Shutterstock

Prodaja državnih obveznica bi mogla dodatno da se poveća sledeće godine, kako budžetski deficiti rastu u razvijenom svetu, izvestio je Blumberg ove nedelje.

Prema analizi, ovakve prognoze dolaze u lošem trenutku jer su centralne banke ubrzale smanjenje izdašnih obveznica, prikupljenih kroz kvantitativno ublažavanje.

"Ovaj dvostruki udarac znači da su prinosi na obveznice, posebno na dužem kraju krive, postavljeni za tešku 2024. godinu", napisao je Blumberg, sugerišući da bi Federalne rezerve, Evropska centralna banka i Banka Engleske trebalo da obuzdaju svoj entuzijazam za smanjenje.

Prema podacima Banke Amerike, očekuje se da će izdavanje obveznica trezora dostići rekordnih 1,34 biliona dolara sledeće godine. U međuvremenu, predviđa se da će američki deficit u 2026. porasti na 2 biliona dolara. Izveštaj je, inače, ukazao na to da više faktora utiče na vrednost obveznica, ali "jedina konstanta u svetu koji se stalno menja je povećanje izdavanja duga".

Fed je, navodno, smanjivao svoj bilans stanja za 95 milijardi dolara mesečno, od juna 2022. godine, smanjivši ga do sada na 7,8 biliona dolara, što je skoro duplo više od 4 biliona dolara pre pandemije. Ipak, i dalje postoji rizik da će se kombinacija monetarnog pooštravanja od strane Fed-a, sa povećanjem ponude američkog trezora, pokazati "smrtonosnom", napisao je Blumberg.

Isto bi se moglo primetiti u EU, gde se očekuje da će Nemačka, Francuska, Italija i Španija sledeće godine povećati prodaju obveznica na više od 1,1 bilion evra. Očekuje se i da će Evropska komisija izdati obveznice od 150 milijardi evra.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>