• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Proizvode brašno bez glutena od banane, kokosa i juke: Kako se snalaze domaćinstva sa rastućom krizom hrane?

M. P.

Vreme čitanja: oko 1 min.

Turizam je nekada bio oslonac ekonomije karipskih ostrva

  • 0
banana hleb Foto: Shutterstock

Na maloj farmi izvan Havane, kubansko porodično preduzeće proizvodi brašno bez glutena od banane, kokosa i juke, preferirajući radije sastojke lokalnog porekla nego skupe uvozne.

Kuba većinu hrane koju konzumira kupuje iz inostranstva, ali prihodi su pali nakon pandemije koronavirusa, otežani strogim američkim sankcijama i posrnulim turizmom, koji je nekada bio oslonac ekonomije karipskih ostrva.

To je navelo neke, kao što je 38-godišnji preduzetnik Gabrijel Perez, da potraže alternative.

- Postoji kriza, to je neosporno - kaže Perez, koji je nedavno prodao kuću i biznis da bi se naselio na poljoprivrednom zemljištu u ruralnom predgrađu Havane.

- Ali na Kubi to delom potiče od nedostatka kulture oko jedenja hrane koju imamo pri ruci.

On ukazuje na to da Kubanci preferiraju pirinač, svinjetinu i pasulj, koji su lokalno dostupni, ali mnogi od njih zahtevaju mašineriju i poljoprivredne inpute da bi rasli u velikom obimu.

I tu se rodila Perezova ideja. Na njegovom imanju se suši i melje juka, pirinač, banana i kokos u organsko brašno, koje preferiraju potrošači netolerantni na gluten. 

Nusproizvodi njihovih procesa koriste se za pravljenje kokosovog ulja, užeta od kokosovih vlakana, sirćeta i fermentisanih proizvoda i slatkiša, rekao je Perez Rojtersu.

Njegovi proizvodi su dostupni prvenstveno u Havani, a na nedeljnom nivou proizvodi od 6 do 8 kilograma brašna, pored nusproizvoda, sa osobljem od osam ljudi.

(Telegraf Biznis)

Video: Devet izazova vise nad glavom svetske ekonomije dok je Ukrajina u ratu: Svačiji novčanik je ugrožen

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>