• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Fond za javna ulaganja Saudijske Arabije kupio 10% udela u Hitrouu: Španci "ispali iz igre"

B. L.

Vreme čitanja: oko 2 min.

PIF je, inače, jedan od najaktivnijih državnih fondova na svetu

  • 0
Heathrow Heathrow / Foto: Shutterstock

Fond za javna ulaganja Saudijske Arabije, PIF, kupio je 10% udela u aerodromu Hitrou (Heathrow) od španskog infrastrukturnog giganta Ferovijal (Ferrovial).

Još 15% udela u njegovoj matičnoj kompaniji, FGP Topco Limited, biće prodato francuskom fondu za privatni kapital Ardian. Ferovijal, koji poseduje udeo od 2006, objavio je da je ovaj biznis vredan 2,37 milijardi funti (3 milijarde dolara).

Ipak, transakcija i dalje podleže regulatornim uslovima, navodi firma. Ako bude odobren, sporazum bi okončao ulaganje španske kompanije u britanskog aerodromskog operatora koji je počeo sa 56%, ali je smanjen na 25% u 2013. godini.

Ostale zainteresovane strane u FGP Topco uključuju Qatar Investment Authority, Caisse de dépôt et placement du Québec, Singapore's GIC, Australian Retirement Trust, China Investment Corporation i Universities Superannuation Scheme.

Inače, britanski aerodrom je ove godine gubio novac zbog značajnog duga na koji utiče agresivno povećanje troškova zaduživanja. Uprava za civilno vazduhoplovstvo je, takođe, odlučila da snizi putničke naknade koje idu u pravcu troškova za piste terminala, sisteme za prtljag i bezbednost.

Prosečna cena po putniku na Hitrou za 2023. je 31,57 funti, ali regulator je rekao da će to pasti na 25,43 funti u 2024. i "ostati uglavnom na istom nivou" do kraja 2026, piše BBC.

Podrazumeva se da su šefovi na Hitrouu želeli da se troškovi, zapravo, povećaju na više od 40 funti, dok su avio-kompanije predlagale da ne bi trebalo da budu veći od oko 18,50 funti.

PIF je, inače, jedan od najaktivnijih državnih fondova na svetu, sa imovinom od više od 700 milijardi dolara zahvaljujući naftnom bogatstvu; nedavno je ulagao i u sportove kao što su fudbal i golf.

Međutim, Fond kontroliše princ Saudijske Arabije Mohamed bin Salman Al Saud čija je vlada optužena za brojna kršenja ljudskih prava. Američka obaveštajna služba saopštila je da veruje kako je princ Mohamed naredio ubistvo američkog novinara Džamala Kašogija 2018. godine, iako je princ dobio imunitet u SAD, a takođe je pozvan da poseti Veliku Britaniju.

(Telegraf Biznis)

Video: Avionom i do Zlatibora: Gradi se aerodrom za male sportske avione

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>