• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Vodeća ruska banka zabranila osoblju da radi iz inostranstva: Izuzetak su samo tri države

B. L.

Vreme čitanja: oko 1 min.

Neverovatan je podatak Ministarstva digitalnog razvoja, komunikacija i masovnih medija da nedostaje barem pola miliona programera u Rusiji

  • 0
remote work Foto: Shutterstock

Tinkoff, jedna od najvećih ruskih privatnih banaka, zabranila je svom osoblju da radi na daljinu iz inostranstva, osim u tri zemlje, objavio je u utorak poslovni dnevnik RBK, pozivajući se na predstavnika banke. Od sledeće godine, rad na daljinu biće dozvoljen samo iz Belorusije, Jermenije i Kazahstana, zemalja u kojima zajmodavac ima razvojne centre, prenosi RT.

Ti centri razvijaju fintek usluge kao što su internet bankarstvo i aplikacije, i zapošljavaju 3.500 ljudi. Kako navodi RBK, postoje dva razloga za zabranu.

Prvo, Tinkoff je sistemski važna finansijska institucija i entitet koji ima pristup kritičnoj informacionoj infrastrukturi. U skladu sa zahtevima Federalne službe za tehničku i izvoznu kontrolu, u određenim slučajevima mogu se primeniti ograničenja pristupa.

Drugi razlog je bezbednost podataka, piše RBK.

- Usred visokog rizika od napada na IT infrastrukturu, moramo delovati sa potpunom odgovornošću i sprečiti bilo kakvo curenje osetljivih informacija, posebno u inostranstvo - rekao je predstavnik banke, i dodao: "svaki zaposleni koji poseduje laptop, a koji poseti zemlju u kojoj ne postoji razvojni centar, imaće potpuno onemogućen kritični pristup sistemima banke".

RBK takođe citira dvoje zaposlenih u Tinkoff-u koji žive u inostranstvu - van ove tri odobrene zemlje - a koji kažu da neće moći da nastave da rade za banku od 2024, osim ako se ne presele.

Inače, ranije ovog meseca ruska banka se požalila na "ozbiljan nedostatak" kvalifikovanih IT stručnjaka u Rusiji.

Ministarstvo digitalnog razvoja, komunikacija i masovnih medija procenjuje nedostatak programera na otprilike 500.000-700.000 ljudi.

Među razlozima za ovaj nedostatak je i "kampanja regrutovanja vojske", koju je pokrenula ruska vlada prošle godine, usred tekućeg sukoba u Ukrajini. Neki građani Rusije pobegli su iz zemlje, ali su nastavili da rade na daljinu za domaće kompanije. Kako piše RT, mnogi su se od tada i vratili u Rusiju.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>