• 0
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Ove dve fabrike bile su sila u Velikoj Plani: Privatizacija ih uništila, a danas se obnavljaju

 ≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Jedna od zgrada koja je ranije koristila za potrebe klanica, a svojom velelepnom građom podseća i na dvorac, nalazila se u dvorištu nekadašnje fabrike sportske opreme "Perkon", koja je služila na ponos Planjanima

  • 0

Gradska kuća u Velikoj Plani kroz istoriju menjala je svoje namene. Tako je po osnivanju bila porodična kuća industrijalaca koji su u ovom mestu otvorili svoje firme i gradili klaničnu industriju od 1886. godine do 1922. godine kada je i napravljena.

Posle Drugog svetskog rata koristila se kao policijska stanica, a od pre nekoliko godina, kada je renovirana, služi za postavke izložbi, za venčanja i kao info centar turističke organizacije svim građanima Plane, ali i onima koji u ovu opštinu dolaze kao gosti.

"Velika Plana nekada je bila poznata kao veliki centar klanične industrije, odakle se izvozilo u zapadnu Evropu. Posle Drugog svetskog rata takođe se otvara klanična industrija u Plani sve do nesrećnih 2000-ih godina kada je većina firmi u državi ugašeno", objasnio je za Telegraf predsednik opštine Velika Plana Igor Matković.

Od tada, kako kaže naš sagovornik, ne postoji klanična industrija "10. oktobar" na koju su svi Planjani bili ponosni i koja je bila poznata širom i van granica naše zemlje. Srećom, danas u Velikoj Plani ponovo živi mesna industrija. 

"U poslednjih nekoliko godina velikim razvojem opštine mi danas, na sreću, ponovo imamo klaničnu industriju, nove prerađivačke kapacitete, a ostali su tu i objekti iz naše isorije sa kojima možemo da upoznmo one koji dolaze u Veliku Planu", ističe predsednik Matković.

Jedna od zgrada koja je ranije koristila za potrebe klanica, a svojom velelepnom građom podseća i na dvorac, nalazila se u dvorištu nekadašnje fabrike sportske opreme "Perkon", koja je služila na ponos Planjanima.

"U tih nekoliko fabrika poput "Perkona", "10. oktobra", "Pokajnice, "Zvezde", radilo je više od pola stanovništva opštine , a u tim nesrećnim godinama kada je došlo do privatizacije sve su te firme pogašene i mnogo ljudi je ostalo bez posla", otkriva naš sagovornik.

Sama fabrika "Perkon", kako tvrdi gradonačelnik, imala je 600 radnika, a danas više nije u funkciji. Sada je ta zgrada tu, ostala odmah iza opštine i prešla je u vlasništvo loklane samouprave koja brine o njoj.

"Zajedno sa Zavodom za zaštitu spomenika radimo projekat za njenu rekonstrukciju gde ćemo morati zajedno, uz pomoć države i resornog ministarstva, da krenemo u obnovu te zgrade koja je zaista što se tiče arhitekture nešto posebno i pod zaštitom je države", zaključuje Matković.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>