• 0

Vreme čitanja: oko 6 min.

Inovacioni ekosistem OTP Connect otvorio vrata startapima i tehnološkim kompanijama

A. V.

Vreme čitanja: oko 6 min.

Nataša Rađenović-Živanović, Chief Innovation Officer OTP banke za Biznis.telegraf.rs

  • 0
OTP banka - Nataša Živanović-Rađenović/ Foto: Promo/ Nebojša Babić OTP banka - Nataša Živanović-Rađenović/ Foto: Promo/ Nebojša Babić

U dinamičnom svetu bankarstva zahtevi klijenata se rapidno menjaju, zato je neophodno da se kontinuirano osluškuju njihove potrebe. Ipak, to samo po sebi nije dovoljno, jer strategija poslovanja banke u velikoj meri treba da se fokusira na inovacije i digitalizaciju, a samim tim i saradnju sa startap zajednicom. Na srpskom tržištu, OTP banka je jedna od prvih kompanija koja je prepoznala značaj ovakve saradnje za pružanje adekvatnih rešenja klijentima i pokrenula inovacioni ekosistem OTP Connect – jednostavan i jedinstveni okvir za rast i umrežavanje startap i tehnološke zajednice i finansijskog sektora. Upravo na ovu temu razgovarali smo sa Natašom Rađenović-Živanović, Chief Innovation Officer-om OTP banke.

  • OTP banka je do sada na različite načine sarađivala sa startap zajednicom, međutim, OTP Connect predstavlja potpuno novi model. Po čemu je ovaj projekat jedinstven?

OTP Connect je inovacioni ekosistem OTP banke koji smo kreirali kao mesto strukturiranog povezivanja inovatora – startap i fintech zajednice sa našom bankom. Naš cilj, a na osnovu pristiglih prijava usuđujemo se da kažemo zajednički cilj mladih kompanija i naše banke, jeste da zajedno kreiramo nove vrednosti i kvalitetne promene na dobrobit svih aktera u ekosistemu, a pre svega klijenata.

Prva smo banka na našem tržištu koja se odlučila da u okviru jedne platforme objedini više programa saradnje sa zajednicom inovatora. U okviru programa "Prijavi svoj startap proizvod" pružamo mogućnost prijave gotovog proizvoda koji je već na tržištu, koji klijenti koriste kako bi rešili neku svoju potrebu, onima koji imaju skalabilan poslovni model i koji kroz saradnju sa našom bankom žele da ubrzaju svoj rast. U narednom periodu ćemo otvoriti i izazove za određene teme odnosno probleme za koje smatramo da zajednica ima i može dati adekvatna rešenja. Banka u okviru ovih programa na prvom mestu traži rešenja "Izvan bankarstva" koja će našim klijentima pružiti dodatnu vrednost, usluge i proizvode koji će učvrstiti našu poziciju kao jednog od lidera u finansijskim inovacijama i digitalizaciji na našem tržištu.

Drugi model saradnje je kroz program "Postanite deo naše R&D zone" gde se na prvom mestu tech kompanije prijavljuju kako bi postali kvalifikovani IT vendori naše banke, pristup našim internim konkursima za angažman na različitim razvojnim projektima ili da u ko-kreaciji sa nama razvijaju nove funkcionalnosti digitalnih proizvoda i nova softverska rešenja prilagođena finansijskim tehnologijama. Specifičnost ovog programa je mogućnost da elemente rešenja koja razvijaju kao naš vendor upotrebe i za razvoj sopstvenog proizvoda.

Jedinstvenu vrednost našem ekosistemu daju i programi podrške, jedan je posvećen sveobuhvatnom savladavanju znanja o finansijama - finansijski akcelerator Finsight za koji su prijave u toku i koji će početi u januaru. Program će biti besplatan za odabrane prijavljene startape i pružiće znanja koja trenutno nigde drugo ne mogu dobiti u ovako celovitom obimu na jednom mestu, uz podršku mentora i eksperata, uključujući i naše interne. Drugi program podrške je "Procenite svoj preduzetnički DNK", alat za osnivače startapa koji pruža procenu prednosti i mana, detaljan uvid koji im može osigurati što bolju šansu za uspeh njihove kompanije. Programi podrške će se dodavati u narednom periodu tako da će startapi imati priliku da zaista iskoriste ono što im je potrebno.

OTP Connect Foto: Promo
  • Kako je nastao OTP Connect?

Sve je počelo još 2016. godine kada smo organizovali prvi fintek hakaton, a ubrzo i ostvarili prvu saradnju na srpskom tržištu sa nekim startapom. Jednostavno, inovativnost je prirodno i jako brzo postala jedan od glavnih stubova poslovanja naše, OTP banke. Kako imamo dugogodišnje praktično iskustvo u oblasti inovacija, upravo kroz saradnju sa IT zajednicom smo uvideli da postoji prostor za dalje unapređenje inovacionog ambijenta.

OTP banka je prepoznata na tržištu kao pionir u inovacijama i digitalizaciji, kao lider koji ne zaostaje za promenama već ih predvodi. Važno je da spomenem i OTP LAB OTP Grupe koji je više godina za redom proglašavan za najbolji finansijski inovacioni hub. Inovativnost je jedan od važnih strateških stubova poslovanja cele OTP Grupe.

Naš inovacioni ekosistem je nastao iz želje i potrebe da podstaknemo dalje unapređenje inovacionog ambijenta formiranjem okvira za umrežavanje sa startap i tehnološkom zajednicom i da se ove saradnje ostvaruju na najjednostavniji mogući način, kroz jedinstvenu platformu.

  • OTP Connect predstavlja prvi program ove vrste u bankarskom sektoru kod nas - mogućnost pristupa i prijave je potpuno otvorena. Da li ovo vidite kao podsticaj za IT kompanije da dublje istraže mogućnost za svoj razvoj i proizvode koji će doprineti unapređenju u oblasti finansija?

Kroz OTP Connect širom smo otvorili naša vrata svim tehnološkim kompanijama. Ovo je idealna prilika da istraže svoje mogućnosti za razvoj proizvoda koji doprinose unapređenju finansijskih usluga, ali i da ih implementiraju. Od nas mogu da dobiju ekspertizu i iskustva o klijentima, procesima i potrebama, pristup relevantnim podacima. Takođe, možemo da im pružimo savršeno okruženje za testiranje novih tehnologija i ideja, kao i za prikupljanje povratnih informacija od korisnika. Naše razumevanje regulatornih zahteva i standarda mogu im smanjiti ili ukazati na potencijalne rizike.

Sve ovo im može pomoći da bolje razumeju zahteve tržišta, što je neophodno za kreiranje inovativnih IT proizvoda i usluga. Udruženim snagama možemo da unapredimo korisničko iskustvo. Tehnološki ekosistem u našoj zemlji iz godine u godinu raste, naročito u domenu softvera, veštačke inteligencije, e-komerca i finteka, a sve ovo su oblasti koje su dobrodošle u našem ekosistemu. Zato pozivamo startape da se prijave na neki od naših programa u okviru OTP Connect-a kako bismo udruženim snagama kreirali nove motore rasta.

  • Kako ćete procenjivati potencijalne partnere (startapove i tehnološke kompanije), i koje su ključne oblasti interesa?

Pratimo trendove i konkurenciju, te tako definišemo ključne potrebe kao što su digitalna transformacija i operativna efikasnost, personalizovana rešenja za klijente, napredna analitika i razvoj inovativnih proizvoda. Ipak, želimo da istaknemo da smo, pored toga, vrlo otvoreni i za sve što izlazi iz postavljenih okvira - upravo u tome je suština inovacija.

Svaku prijavu pažljivo razmatramo - analiziramo poslovni model, njihovu dugoročnu strategiju i kako se uklapaju u naše poslovne ciljeve. Procenjujemo inovativnost, kompatibilnost vrednosti i korporativne kulture, ali i potencijalne rizike i izazove. Veoma nam je važno da se uputimo u tim sa kojim ćemo sarađivati, da poznajemo njihove veštine i iskustvo. Tražimo partnere s kojima možemo graditi dugoročne odnose, one sa kojima vidimo potencijal za zajednički rast. Meni lično je važno da vidim, kako volim da kažem, ambiciju potkovanu podacima.

  • Nalazite se na čelu tima za Inovacije u OTP banci. Šta kreiranje ovakvih timova donosi bankarskim sistemima i koliko se ubrzava proces od ideje do realizacije nekog rešenja?

Uloga tima za inovacije je složena, jer pored razvoja partnerskih odnosa sa startap i fintech zajednicom i implementacije njihovih rešenja, obuhvata i kreiranje interne inovativne kulture, od analize postojećeg stanja unutar banke, preko podizanja svesti o važnosti inovacija, generisanja internih inovacija i podrške u njihovoj implementaciji.

Na ovom putu imamo podršku top menadžmenta banke, kao i timova i pojedinaca koji mogu i žele da ulože napor da sprovedu ova rešenja. Najveće je zadovoljstvo kada ovaj složeni proces donese rezultat, pa tako ideje prerastu u konkretne rezultate. Možemo se pohvaliti da smo uz neke od njih već ostvarili konkurentske prednosti u današnjem dinamičnom bankarskom okruženju.

(Telegraf.rs/PR)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>