• 3

Vreme čitanja: oko 2 min.

Gorka pozadina proizvodnje slatkiša: Svetski divovi optuženi za izrabljivanje dece, papirologija lažna

B. L.

Vreme čitanja: oko 2 min.

Tužba, podneta Višem sudu okruga Vašington u sredu, usmerena je na Mars, Kargil i Mondelez

  • 3
Čokoladni vikend čokolada Foto: Tanjug/Sava Radovanović

CBS News je nedavno pisao o tome da kakao, koji se nalazi u popularnim slatkišima brendova M&M i Snickers, beru deca iz GaneTim povodom se oglasila i kompanija Mars, rekavši da ima za cilj da okonča upotrebu dečjeg rada u svom lancu snabdevanja.

Međutim, već više od dve decenije, najveći svetski proizvođači čokolade obećavaju isto: da će eliminisati – ili barem smanjiti oslanjanje na – dečji rad. Iste te kompanije iznova krše rokove koje je industrija nametnula.

Konkretno za Mars, rok za okončanje dečjeg rada u lancu snabdevanja je 2025. godina. Kompanija je saopštila i da je više od 65% njenog zapadno-afričkog lanca snabdevanja kakaom već "usklađeno".

Međutim, CBS News je izvestio da se Mars nalazi dalje od dostizanja tog cilja, nego što se javno projektuje. Novinari su istakli da su terenski nadzornici sa malih poljoprivrednih gazdinstava redovno lagali u svojoj papirologiji, govoreći da deca pohađaju školu, a ne da rade u poljima kakaoa, i navodi da kompanije nikada nisu pokušale da provere tu informaciju.

"Mars nedvosmisleno osuđuje upotrebu dečjeg rada, kojem nema mesta u našem lancu snabdevanja. U potpunosti smo posvećeni tome da pomognemo da se problem iskoreni", rekao je poznati proizvođač slatkiša u izjavi za CNBC, i takođe je saopštio da "hitno istražuje" tvrdnje CBS-a i da je spreman da preduzme "odgovarajuće mere" protiv svakog dobavljača koji nije u skladu sa kodeksom poslovanja Marsa.

Aktuelni izveštaj, naime, upotpunjuje probleme sa kojima se Mars suočava u vezi sa dečjim radom. Tužba, podneta Višem sudu okruga Vašington u sredu, usmerena je na Mars, zatim na poljoprivrednog giganta Kargil i na proizvođača čuvenih Toblerona - Mondelez.

Kompanije i njihovi čelnici optuženi su za nemaran nadzor i prevaru potrošača, u vezi sa dečjim radom u svojim lancima snabdevanja. Inače, vrhovni sud SAD odbacio je sličnu tužbu 2021. godine, koja je imala za cilj da se Nestle iz SAD i Kargli smatraju odgovornim za ropstvo dece na afričkim farmama, koje su im snabdevale kakao.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Kole

    3. decembar 2023 | 20:15

    Obični licemeri.

  • BS

    4. decembar 2023 | 06:14

    Svi njihovi proizvodi preskupi, a deca im rade za džabe. I svet to dozvoljava? Gadi mi se ovaj svet.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>