• 1

Vreme čitanja: oko 1 min.

Tenzije ne prestaju, a električna vozila trpe: Vašington "udario" na Kinu

E. B.

Vreme čitanja: oko 1 min.

Reč je o izdašnih 7.500 dolara subvencija, uvedenih kroz Zakon o smanjenju inflacije

  • 1
Makron želi da Francuska ima "čistija vozila" Foto: Shutterstock

Vašington će, po svoj prilici, značajno ograničiti ulogu Kine u lancima snabdevanja američkih električnih vozila, i to je najavljeno novim pravilima koja ima za cilj da podstaknu američku auto-industriju.

Dakle, od januara 2024. godine nijedno električno vozilo proizvedeno u SAD, koje uključuje komponentne baterije iz Kine ili ako ih je proizvela neka kineska firma sa vezama sa tamošnjom vladom ili uz ugovor o licenci s operatorom sa sedištem u Kini (odnosno pod kontrolom Pekinga) – neće ispunjavati uslove za pune subvencije.

Reč je o izdašnih 7.500 dolara subvencija, uvedenih kroz Zakon o smanjenju inflacije, a ovaj dijapazon normi je osmišljen da podupre američku industriju. Međutim, kritičari smatraju da će otvoreno ograničavanje kineskih auto-delova usporiti tranziciju prema električnim vozilima, potrebnu zbog borbe s klimatskim promenama.

Džon Podesta, viši savetnik za čistu energiju američkog predsednika Džoa Bajdena, kaže da će novo pravilo pomoći Americi da prekine dominaciju nad proizvodnjom čistih tehnologija Kine.

- Kina još uvek dominira u lancima snabdevanja ključnih tehnologija, čime u potpunosti nadmašuje SAD i naše saveznike u proizvodnji baterija i njihovih komponenti. S tim smernicama i jasnoćom koju će pružiti, osiguravamo da će budućnost američkih električnih vozila biti stvorena u Americi - rekao je Podesta.

Očekuje se da će nova pravila, koja će vredeti i za bespovratnih šest milijardi dolara predviđenih Zakonom o infrastrukturi iz 2021, te od 2025. godine, za ključne minerale koji se koriste u komponentama električnih vozila, značajno smanjiti broj modela koji ispunjavaju uslove za puni poreski kredit.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>