• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Da li ćemo ove godine jelku plaćati skuplje?

B. L.

Vreme čitanja: oko 2 min.

Na nivou farmi, uzgajivači su rekli da će svojim partnerima naplaćivati više za veleprodajni inventar drveća. Šta to znači za krajnjeg kupca?

  • 0
Nova godina, ukrasi, lampice Foto: Freepik

Pošto je Dan zahvalnosti prošao, Amerikanci sada mogu da se "bace" u potragu za jelkom. Inače, za razliku od većine Evropljana koji su godinama unazad "prešli" na veštačke jelke, kupci u SAD nastavljaju da tragaju sa prirodnim drvećem koje će okititi za Novu godinu.

Ali, izdatak za pravu božićnu jelku je samo još jedan u nizu troškova koji treba ukalkulisati - posebno u periodu inflacije. Što se tiče prirodnih jelki, američke farme obećavaju da će ove godine biti "adekvatna ponuda".

Obično je potrebno osam do 10 godina za uzgoj novogodišnje jelke, u zavisnosti od sorte i lokacije, prema Nacionalnoj asocijaciji za jelke, trgovinskoj grupi koja predstavlja uzgajivače.

- Nisam čuo ni za jedno domaćinstvo u Americi koje nije uspelo da dobije jelku za Novu godinu i ne očekujem da će to biti slučaj ove godine - rekao je Tim O'Konor, izvršni direktor Nacionalne asocijacije za jelke.

Ipak, O'Konor je rekao da farme rade sa malom, ali dovoljnom zalihom jelki. "Situacija je takva od 2016. godine. Predstoji porast [jelki], ali one još nisu spremne za žetvu", rekao je on.

Na nivou farmi, uzgajivači su rekli da će svojim partnerima naplaćivati više za veleprodajni inventar drveća, ali će to povećanje biti znatno manje nego prošle godine.

"Real Christmas Tree Board", industrijska trgovinska grupa, u septembru je anketirala 49 veleprodajnih uzgajivača novogodišnjih jelki koji zajedno čine dve trećine nacionalne ponude - pitajući ih o njihovim izgledima za prazničnu sezonu.

Nemački market Nova Godina Božić Foto: Tanjug/AP

Otkrili su da 25% farmi koje isporučuju jelke ove godine očekuje da će povećati veleprodajne cene - za 5 do 15 odsto. Nešto manje od polovine, ili 48 odsto gazdinstava, izjavilo je da će ove godine povećati svoje veleprodajne cene za manje od 5 odsto, dok je 27 odsto farmi reklo da uopšte neće podizati cene.

Za krajnjeg kupca, međutim, teško je predvideti da li će jelke koštati manje u odnosu na prošlu godinu, jer prodavnice koje kupuju velike količine sa farmi imaju slobodu da formiraju cene kako žele.

- Prošle godine, srednja maloprodajna cena novogodišnje jelke bila je 80 dolara. To je više u odnosu na 70 dolara iz 2021. godine - rekao je O'Konor, dodajući da je povećanje cena podstaknuto inflacijom.

Ipak, kako piše CNN na osnovu izjava stručnjaka iz industrije, "inflacija je ove godine ublažena, tako da bi i povećanje cena moglo biti blaže".

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>