• 1

Vreme čitanja: oko 2 min.

Od grada elektronike do grada IT-a: Ovako Naučno-tehnološki park stvara drugo lice Niša i budućnosti

Vreme čitanja: oko 2 min.

Za samo tri godine NTP Niš je doživeo impresivan rast. Broj članova porastao je za 190 odsto, utrostručen je izvoz proizvoda, a razvijeno je preko 200 novih

  • 1

Naučno-tehnološki park (NTP) Niš već na samom ulazu odao nam je utisak zgrade budućnosti kakve obično gledamo u filmovima fantastike. Vrata koja se otvaraju uz pomoć kartica, ogromne kancelarije u staklu, najmodernija oprema...

Ali u jednom delu hola pažnju su nam, odmah po ulasku, privukli stari televizori. Reč je o izložbi najstarije tehnike po kojoj je Niš nekada slovio za grad elektronike. Tako smo saznali i da je prvi televizor u Jugoslaviji napravljen baš u Zavodima RR u Nišu decembra daleke 1958. godine.

Nama se učinilo simboličnim da baš NTP ima kao stalnu postavku izložbu o gradu elektronike, iako sada zahvaljujući njemu dobija potpuno novi epitet: Grad IT-ja.

NTP Niš je, kažu nam, postao i simbol inovacija u regionu.

- Okuplja skoro 60 kompanija sa više od 600 zaposlenih. Za samo tri godine doživeo je impresivan rast. Broj članova porastao je za 190 odsto, utrostručen je izvoz proizvoda, a razvijeno je preko 200 novih, dok je 45 odsto kompanija uspelo da privuče investicione i razvojne fondove - priča za Telegraf Stanislava Simić, savetnik za odnose sa javnošću NTP Niš.

Svesni rastućeg potencijala, rasta kompanija članova, stvorila se i potreba za proširenjem. Tako je uz podršku Vlade Srbije i Grada Niša, Naučno-tehnološki park ušao u proces dogradnje, pa se pored već postojeće moderne zgrade uveliko nazire i druga.

Stanislava Simić, Savetnik za odnose sa javnošću  Stanislava Simić, Foto: Milena Đorđević

- U junu 2023. godine potpisan je ugovor sa Evropskom bankom za rekonstrukciju i razvoj vredan 25 miliona evra. Očekivanja su da će ovaj projekat doprineti još većoj konkurentnosti Niša i regiona, omogućavajući bolju komercijalizaciju inovacija i privlačenje novih istraživačkih centara u region. NTP "Niš" će u nastavku nastojati da radi na unapređenju startap i inovacionog ekosistema regiona južne i istočne Srbije, u gradovima poput Leskovca, Zaječara, Bora Kruševca, Vranja, Pirota - navodi Simić.

Dok na sprovodi kroz spratove ove naučne institucije, srećemo samo nasmejana mlada lica. Potvrđuje nam da su se na ovom mestu okupili mahom mladi entuzijasti puni novih naučnih ideja koje će pokrenuti ne samo Niš, već i celu Srbiju.

Tako stižemo i do kancelarije kompanije Canandi, gde se ni ne usuđujemo da pitamo za prosek godina, a zapravo je za pohvalu da su tako mladi diplomci našli mesto gde odmah mogu da šire, ali i unovče svoje znanje.

Nebojša Ranđelović ispred startapa Canandi objašnjava nam kako su razvili sistem za praćenje lovačkih pasa.

- Razvili smo sistem za praćenje lovačkih pasa koji pored osnovnih karakteristika ima i napredne. Reč je o pametnoj ogrlici koja lovcima može davati podatke na terenu gde nema interneta, kako bi delili značajne informacija za lov - priča Ranđelović.

Kako kaže, jako im je zanačjno što im  NTP "Niš" omogućava da se konketuju sa kolegama iz sličnih branši, dele mišljenja, i uvek imaju podršku.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Stole

    31. decembar 2023 | 11:03

    Da da a jel se i diskoteka "Nacionalana Klasa" bavi naukom i tehnologijom" koja je smestena u toj zgradi.. ulaz 2000 dinara..piće 10 puta skuplje nego u gradskim kaficima. Sve to u jednom od najsiromasnijih gradova u Srbiji.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>